Основният съд в Охрид отложи делото срещу Илия Спасески - единият от участниците в побоя срещу секретаря на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков, предаде БТА. 

Защитата на 24-годишния Спасески поиска делото да бъде отложено с твърдението, че не разполага с всички събрани доказателства, от които зависи изграждането на защитата. 

Част от свидетелите не присъстваха в залата. По-рано охридската прокуратура поиска от българските власти адреса, на който Християн Пендиков пребивава в момента, за да го разпита като свидетел. В отговор на въпрос на съдия Боян Мартиноски адвокатът на Пендиков - Стефан Камишевски, отговори, че на този етап не може да предостави адреса му, както и че той все още се лекува и не е ясно кога ще бъде в състояние да присъства на делото.

Спасески е обвинен в нанасяне на тежка телесна повреда от омраза поради национална и етническа принадлежност и беше арестуван няколко дни след нападението срещу Пендиков на 19 януари, но на 22 февруари беше освободен от ареста. 

Същия ден беше арестуван и вторият нападател на Пендиков - Борче Ангелов от Битоля. Охридската прокуратура поиска от съда паспортът му да бъде временно отнет, за да не може да напуска страната. 

Нападението над 21-годишния Християн Пендиков стана на 19 януари в родния му град Охрид. Младият мъж беше с тежки наранявания по главата, гърдите и вратните прешлени. След 17 дни лечение във ВМА, където бе докаран с правителствения самолет "Фалкон", Пендиков се възстановява успешно.

Адвокатът на Християн Пендиков - Стефан Камишевски.

Снимка: БТА