Българската държава няма да търпи насилие над българите в Република Северна Македония (РСМ) и над своите граждани и ще използва всички национални и международни инструменти за защита на техните права. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с Християн Пендиков, който бе нападнат в град Охрид, заради открито отстояваната си българска идентичност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

България е информирала своите международни партньори за поредната антибългарска кампания в РСМ, която ескалира през последните дни, допълват от прессекретариата на Румен Радев.

Институциите в РСМ трябва да докажат с дела, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия омраза към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието срещу македонските българи и български граждани, като виновните за тях бъдат разкрити и ефективно наказани, каза държавният глава.

Според президента отношението на Северна Македония към престъпленията от омраза срещу македонските българи е от ключово значение не само за двустранните отношения, но и за европейската перспектива на страната. По думите на държавния глава България ще следи за действията на институциите в РСМ за гарантиране на живота и здравето на своите граждани, които въпреки системните репресии, продължават да отстояват своята българска национална идентичност.

Вписването на българите в конституцията на РСМ е залог за нейната европейска перспектива, както и реалното ангажиране на институциите с изкореняването на езика на омразата към България и българите, и изпълнение на двустранния договор за добросъседство, посочи Радев.

Президентът поздрави майката на Християн Пендиков, затова че е отгледала достоен син, а Христиан - за смелостта му да отстоява българското си име. По-рано днес той беше изписан от Военномедицинската академия в София, а лечението му продължава в извънболнична помощ.

Служебният премиер Гълъб Донев също коментира създалото се напрежение с Република Северна Македония  по повод невъзможността на много българи да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в Скопие на 4 февруари.

Снимка: БТА

България никога не е била заплаха за националната сигурност на Република Северна Македония. Това каза служебният премиер Гълъб Донев на брифинг пред журналисти.

Разочарован съм от реакцията на политиците в Скопие по отношение на договореностите, които имахме за нормално протичане и невъзпрепятстване на това да бъдат поднесени цветя на гроба на Гоце Делчев. Знаете, че те се опитаха да възпрепятстват и официалната българска делегация, коментира Донев.

Той добави, че е възложил проверки на всички институции, които имат отношение към този инцидент.

"След като получа подробната информация от всички анализи, ще решим какви мерки трябва да предприемем по отношение на този неприятен инцидент", коментира премиерът.

"Само с протестни ноти не може", добави още той.

Донев припомни, че България е била първата държава, признала Република Северна Македония като независима държава през 1991 г. "България беше тази, която предостави въоръжение и техника за въоръжените сили на Република Северна Македония. Това са все факти, които не бива да се пропускат и подминават", смята Донев.

"Нямаме такава информация, че Българи са заплаха за националната сигурност на Република Северна Македония", коментира още Гълъб Донев. "Това са грешки и слабости на растежа", посочи още той по повод на инцидентите от 4 февруари.

"Установили сме един интензивен, надявам се и положителен, политически диалог с различни политически представители от страна на Република Северна Македония. Ние този диалог няма да го прекъснем, тъй като България е държава, която е доказала, че е позитивно настроена към процесите на интеграция на Република Северна Македония към ЕС. Трябва да има взаимност в тези действия. Не бива да допускаме инциденти, които възпрепятстват свободното движение на хора, както и правата на гражданите в една страна, която се стреми към членство в ЕС, да бъдат нарушавани и възпрепятствани", допълни още българският служебен премиер.