Разпоредителното заседание по делото срещу бившия председател на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона беше отложено днес от Окръжния съд в Кюстендил за 27 септември.

Причина за отлагането на делото е смъртта на Георги Близнаков, казаха от съда. Мъжът сам сложи край на живота си в Благоевград вчера.

 

За следващото заседание по делото са призовани всичките 247 пострадали, но явяването им в съдебна зала не е задължително, уточниха от Окръжния съд.

С определение от днес, съдът е определил и две други дати за разглеждане на делото - през октомври и ноември.

По делото са повдигнати обвинения за причинени значителни вреди чрез извършване на банкови сделки, за пране на пари, неплащане на данъчни задължения.

От Окръжният съд посочиха, че наказателната отговорност по обвиненията е лична и не се наследява или прехвърля. Съгласно НПК, образуваното наказателно производство се прекратява при смърт на подсъдимия.

По делото обаче не е представен акт за смърт, заради неиздаването му към часа на съдебното заседание, уточниха от съда.

Припомняме, че 67-годишният Георги Близнаков се самоуби вчера скачайки от блок 37 в жк "Запад", Благоевград. Съпругата му Ивона Близнакова също е подсъдима за незаконна банкова дейност, за пране на пари и данъчни престъпления.

През 2016 г. "Дупнишката популярна каса", чиито собственици бяха Близнакови, фалира. Съпрузите бяха арестувани и обвинени, че от името на Кредитно-спестовна кооперация "Дупнишка популярна каса" са извършвали банкови сделки без да имат право по закон. Привлекли на влог от 216 пострадали лица общо около 3,6 млн. лв.

Популярната каса в Дупница е привличала вложители с високи лихви - от 14 до 18%, като са приемани суми дори след като дружеството е обявено в несъстоятелност. А касиерката Ивона Близнакова обяснявала пред клиенти, че те са клон на банка, а влоговете са гарантирани до 100 000 лв.

Семейството е подсъдимо и за това, че Близнаков като шеф на Касата дал 1,5 млн. лв. заем на жена си за строителството на хотел и жилищна сграда в Сапарева баня. Прокуратурата ги обвини още, че са не са платили 135 702 лв. корпоративен данък, като попълнили неверни данъчни декларации от 2010 до 2014 г.

Наказанието по закон от 5 до 10 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 10 хиляди лева.