Софийският апелативен съд е изменил мярката за неотклонение на 57-годишния строителен предприемач Драгомир Драгомиров, обвиняем за двойно убийство, от "задържане под стража" в домашен арест. Решението, което е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, е от 17 април т.г., но не бе съобщено официално от съда.

Според решението, обвиняемият трябва да изтърпява домашния си арест в жилището си в София на ул. "20-ти април".

На 18 май м.г. Драгомиров откри стрелба в офис на инвестиционната компания "Алдис" на ул. "Ради Радев" 18 в столичния кв. "Витоша". На място загинаха 38-годишният Вячеслав Коев и 61-годишната Стойка Мишева, а синът на убитата Станимир Михайлов бе прострелян в главата и опериран в УМБАЛ "Света Анна". Тогава лекарите обявиха, че състоянието му е почти несъвместимо с живота, но след три операции младият мъж оцеля.

Мотивът за двойното убийство е, че инвеститорите са дължали на Драгомир Драгомиров над 100 000 лева за извършени от фирмата му строителни дейности.

Близките на ранения Станимир и убитата му майка Стойка разбрали от медиите, че строителният предприемач е пуснат от ареста.

Пред bTV Тодор Колев, който е зет на оцелелия по чудо мъж, посочи, че са написали писмо до председателя на Софийския апелативен съд, главния прокурор и премиера. В него те ги питат дали спят спокойно.

"Знаейки какво представлява домашния арест - някой трябва да минава да види той дали си е в къщи. Има технически средства по света да се следи това", заяви той.

Екатерина Димитрова, адвокат на роднините на простреляните, коментира, че съдът няма ангажимент да ги уведоми.

"Съдът не оспорва обоснованото предположение, че Драгомиров е извършителят. Анализира друга група обстоятелства - фактическата сложност на престъплението, разумните срокове на досъдебното производство и действията на разследващите в това време. Съдът приема, че делото не се отличава със сложност и разследването може да приключи в по-кратки срокове. Съдът смята, че тези 11 месеца не са уплътнени с процесуални действия и ревизира мярката за неотклонение", обясни адвокатът.

По думите й в закона е заложено за деяния с такава тежест, разумите срокове са около година и половина. 11 месеца е разумен срок. Това не е време, в които правата са му нарушени. Разследването не е бавено. Тези 11 месеца в началото са били уплътнени в повече разпити. Доколкото знам е искал и преди да му се измени мярката, посочи Димитрова.

На Драгомиров трябва да се направи комплексна психиатрична експертиза, която да установи има ли наличие на афект. Това е защитната позиция на адвокатите му. Той е отказал да води такива разговори, каза още тя.

Станимир Михайлов вече се възстановява. Направени са му три операции, едната от които животоспасяваща.

Зет му посочи, че парите са единствената версия, но не отговаря на истината.

"Става дума за пари платени като аванс и после е трябвало да се приспаднат. Той е искал да не бъдат приспадани", обясни той. Адвокатът добави, че при домашен арест лицето е длъжно да не напуска адреса си без разрешение на съответните органи и явно за съда той е честен и съвестен гражданин.

"Трябва да разчитаме на съвестта му да не се укрие. При осъдителна присъда го очаква доживотен затвор без замяна", уточни Димитрова.