Проектът "Алепу Вилидж", който на първи етап е укрепително съоръжение, отново влиза в съда, съобщи кореспондент на bTV. Административният съд отложи делото за след изборите- 12 юли, за събиране на допълнителни доказателства.

Този път Окръжната прокуратура протестира решението на екоинспекцията в Бургас да не се изготвя Оценка за въздействие върху околната среда за проекта за брегоукрепително съоръжение и ваканционен комплекс.

"Решението е издадено от некомпетентен орган, тъй като е подписано от заместник на директора на РИОСВ. Освен това не е извършена задължителната процедура, която е за крайбрежен и свлачищен район, а по-леката - оценка за съвместимост", коментира наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков.

Според защитата на новия инвеститор на Алепу извършване на ОВОС не е било належащо, тъй като строежът не е на самия бряг, а на 30 метра от него.

Решението на РИОСВ-Бургас е от 27.12.2017 г. и на него се основават разрешителните за строеж на т.нар. "подпорна стена".

Ако съдът обяви решението на екоинспекцията за нищожно, инвеститорът ще трябва да извърви цялата процедура по изграждането на комплекса отново.