Софийският градски съд остави в ареста 52-годишния бивш полицай Румен Тонев, обвинен в извършването на умишленото убийство на психолога Иван Владимиров-Нав, съобщиха от СГС.

Тонев е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 08.02.2023 г. около 22:30 ч. в гр. София, ул. "Черковна", умишлено умъртвил 45-годишния психолог, като го прострелял в областта на лицето със законно притежаван пистолет. Престъплението е квалифицирано по чл. 115 от Наказателния кодекс.

Снимка: BulFoto

Съдът сподели доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към деянието, за което е привлечен в това качество.

Съдът прие, че е налице и реална опасност той да се укрие и да извърши друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение, посочват още от СГС.

Снимка: BulFoto

По информация на БТА защитата на Тонев е поискала той да бъде пуснат на свобода, защото е болен и това се доказва от епикризи. Освен това трябва да се грижи за болната си майка.

За неконтролируемите му емоции има обяснение, посочи адвокатът му.

Мъжът е стрелял с пистолет "Байкал", беше посочено в съдебната зала. Освен това данни от разследването показват, че Тонев е осъждан на глоба през 1996 г. за незаконно притежаване на боеприпаси. Той е платил глобата си е реабилитиран, добавя още БТА.

Тонев отказва да дава обяснения за случилото се. Свидетел разказва, че в нощта на инцидента е чул силен шум, като от изстрел. Затова слязъл да види какво става и видял Румен Тонев да излиза от мазетата на блока. Бившият полицай казал, че "Иван се опитал го убие с метален предмет". Това било причина да извади пистолета си и да стреля.

Във входа на блока е намерена гилза. Има и доказателства, че тялото е премествано.

Бившият полицай засега отказва да даде материал за ДНК експертиза.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.

Снимка: БТА

Психологът Иван Владимиров-Нав беше убит с един изстрел в лицето на 8 февруари след дългогодишен конфликт със своя съсед. Протестиращи се събраха пред дома му, за да почетат неговата памет, но и за да изкажат недоволството си от закъснелите действия на полицията.