Софийският апелативен съд остави окончателно на свобода без мярка за неотклонение Любен Попов, обвинен за участие в спречкване, завършило със смъртен случай. Починалият е Ивайло Чобанов, известен още като Иво Пилето - приближен до убития наркобос Мето Илиянски.

Случаят нашумя, след като миналата седмица от СДВР разпространиха клип, на който се вижда спречкване между двамата души. Впоследствие единият пада на земята. Няколко дни по-късно е починал.

Според данни на полицията клипът е заснет на 26 януари от охранителна камера на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Златен рог" в столицата.

В съдебната зала прокуратурата поиска Попов да бъде поне с "подписка" или "парична гаранция", за да бъде това превенция да не извърши престъпление, съобщи БТА.

Защитата обаче заяви, че има основание да се смята, че разследващите са докладвали на прокуратурата погрешна фактическа обстановка. "Разследващият полицай се опитваше да втълпи, че са нанасяни удари с юмрук", каза защитникът му Илиян Василев. Според него удари с юмруци няма, вижда се и от видеоекспертиза. "Случилото се е неизбежна отбрана и няма престъпление", посочи той.

Василев напомни, че в кръвта на Чобанов е имало редица наркотични вещества в завишени концентрации. Алкохолът е бил над 2 промила.

В същото време защитникът каза пред медиите, че клиентът му има опасения, че е следен.

Самият Попов поиска да остане на свобода без ограничителна мярка, каквото бе и решението на съда.

Във фаталния ден Пилето и приятелят му стават от обяд в голяма пицария. Чобанов е изпил литър бяло вино, разказва по-късно шофьорът му пред разследващите. Огромният мъж на пасажерската седалка не е случаен. През 2012 г. е посочен от самбиста Благой Иванов-Багата като човека, който го е ранил тежко с нож в мутренския бар "Домби". Няколко месеца по-късно Чобанов е арестуван заради сводничество, а до 2003 г. е част от ударните бригади на безследно изчезналия контрабандист от ВИС-2 Методи Методиев-Мето Илиенски, пише "24 часа".

Чобанов едва се държал на краката си, когато нападнал младия шофьор, позволил си да паркира неправилно в "неговия квартал". "Как така в моя квартал някой ще влиза в насрещното движение? Мятам ези-тура! Ако се падне ези, ще се разправям с него". Пилето мята монетата в колата. Пада се ези. "Ще се разправям с него", заявил Чобанов на приятеля си и му наредил да спре. След това тръгнал към пикапа, паркирал неправилно в насрещното платно. Зад волана е 20-годишният Любен Попов. Там той изчаквал майка си, която влязла в близкия банков клон, за да тегли пари.

Следва екшънът, който се вижда и на кадрите, разпространени от полицията. Иво Пилето тръгнал към шофьорската врата на пикапа и започнал да чука по стъклото. В този момент приятелят му е паркирал точно зад автомобила. Получил съобщение по телефона си и се загледал в апарата.

Любен Попов отворил прозореца, а Чобанов му заповядал да излезе навън. Попов отказал и затворил стъклото. В следващия момент майката на шофьора се върнала с парите от банката и седнала на седалката до сина си. Малко по-късно Ивайло Чобанов със сила успява да отвори вратата на пикапа. Нападнатите твърдят в показанията си, че мъжът е бил агресивен и е дърпал Любен Попов от шофьорското място, за да го извади навън. Дори помислили, че това е грабеж, защото често теглили пари от този клон на банката. Нападателят лъхал силно на алкохол. В следващия момент на клипа от камерата се вижда удар от автомобила, след което Иво Пилето полита назад и пада на земята.

Според обвинението на прокуратурата Любен Попов е ударил Чобанов с юмрук. Той обаче отрича и казва, че го е изблъскал с крака, защото е бил уплашен.

Пилето пада на асфалта точно в момент, когато оттам минава кола. Любен Попов веднага става от шофьорското място и издърпва тялото на Пилето, защото главата му е била под задната лява гума на изчакващия да се включи в бул. "Черни връх" автомобил.

В същото време майката пристига и бърка в устата на Чобанов, за да провери дали не е глътнал езика си. Тя го държала минути наред.

След като пада на земята, Пилето удря главата си и изпада в кома от тежката черепно-мозъчна травма. Скоро пристигат над 15 полицаи, които стават свидетели как жената държи езика му, за да не го глътне, а линейка откарва пострадалия в "Пирогов", където умира 26 дни по-късно. Докато е бил в кома, е бил с поставена тръба в устата, за да диша, но не е изследван и въпросът дали нараняванията по лигавицата от вътрешната страна на бузата не са от този уред.

В медицинската документация към момента на аутопсията на Чобанов кръвният тест за алкохол е показал 2,38 промила, отбелязва съдът. Пробите за дрога разкриват и много наркотици - амфетамин, бензодиазепин, кокаин, метадон, кодеин, хероин и морфин.

По разследването е разпитана и майката на Ивайло Чобанов. Без прецедент, 78-годишната жена отказала да бъде конституирана като страна и ищец, нито да се занимава с погребението на сина си, от когото страдала години наред.