Софийската градска прокуратура е започнала разследване по случая със скандал на пътя, завършил със смърт. Миналия петък от СДВР разпространиха кадри от сбиването между двамата участници в спора, като призоваха гражданите, станали свидетели на случая или имащи информация, да сигнализират в полицията. 

Според източници на БНТ, близки до разследването, по време на спречкването починалият мъж е бил пиян и дрогиран - в кръвта му са открити коктейл от наркотици и 2,38 промила алкохол.

На нападателя пък е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, са обяснили от Софийската градска прокуратура пред телевизията. Мъжът обаче е пуснат на свобода.

Скандалът е станал на 26 януари, около 14:30-14:40 часа на кръстовището на ул. "Златен връх" и бул. "Черни връх" в София. От разпространеното видео става ясно, че двамата участници - мъже, се сбиват заради неправилно паркиране.

Единият от шофьорите изпада в кома след ритник в главата и след няколко седмици в това състояние издъхва.

Адвокат Ивайло Юруков, който представлява близките на починалия, заявява пред NOVA, че не се води прокурорска преписка по този случай. Извършителят е бил задържан за 72 часа и няма как след това да не му бъде повдигнато обвинение.

"Моето тълкувание на това престъпление е, че извършителят е намерил контакт с някои от водещите в момента групи за влияние, за които се говори постоянно в общественото пространство. Под давление на тези групи очевидно е направен опит едно такова тежко престъпление, извършено посред бял ден на един от най-оживените булеварди, да бъде прикрито", заяви адв. Юруков.

По думите му няма как да се говори за административна грешка.

Според източници телевизията мъжът е бил задържан на 20 февруари. По техни данни прокуратурата е уведомена за случая почти месец по-късно. Ден след това извършителят е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост и е задържан за 72 часа. Съдът обаче го пуска без мярка за неотклонение. Обвинението обжалва, предстои произнасяне на Апелативния съд.

По информация на "24 часа" починалият е Ивайло Чобанов-Пилето, който преди две години е бил арестуван за сводничество, а обвиненият за престъплението няма криминални провинения.