Благоевградският окръжен съд оправда бившия замeстник-министър на икономиката Александър Манолев, срещу когото беше заведено дело за получаване на кредит за изграждане на къща за гости край Сандански с европейско финансиране чрез представяне на неверни сведения.

Вчера - 15 май, той, както и другата обвиняема Ана Димитрова - дъщеря на гледачката на децата на Манолев, са били обявени за невинни по всички повдигнати обвинения.

Окръжната прокуратура обаче е изготвила протест срещу решението на окръжните магистрати, като от обвинението припомнят, че обвинителният акт е бил внесен в съда на 07.10.2019 г. - 5 месеца след започване на досъдебното производство по разследвания случай.

На първа съдебна инстанция делото продължи около 3 години и 6 месеца, макар стартът му да беше отлаган заради отвод на съдиите с един и същи мотив - колегиални отношения със сестрата на обвинения - Рая Манолева, която е съдия в Районен съд-Сандански.

Къщата за гости на Александър Манолев се оказа в списъка на ДФ "Земеделие" с фирмите, които ще трябва да върнат 100% от европейската помощ по ПРСР, а усвоената сума е 391 хил. лева. 

Според тогава внесения обвинителен акт срещу бившия замeстник-министър на икономиката, той е играл ролята на подбудител и помагач в престъплението. Дъщерята на детегледачката му - Ана Димитрова, пък беше обвинена за извършител. На нейно име е била регистрирана фирмата, към която са били отпуснати евросредствата - 380 хил. лв. от фонд "Земеделие".

По данни на прокуратурата Манолев умишлено склонил младата жена да извърши престъплението, но ѝ помогнал, като ѝ давал съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи. Той осигурил и счетоводна, и строителна фирма, недвижим имот, върху който да се изгради нефункциониращата по предназначение къща за гости, както и земеделска земя за регистрацията на обвиняемата като земеделски производител.

Предстои произнасянето на Софийския апелативен съд по внесения от прокуратурата протест срещу оправдателната присъда на Окръжния съд в гр. Благоевград.