10 съдии от Благоевград си направиха отвод по делото срещу бившия зам.- министър на икономиката Александър Манолев, обвинен от прокуратурата в злоупотреба и фалшифициране на документи с цел получаване на европейски помощи, съобщава БНР.

Два месеца след като окръжната прокуратура го даде на съд заради луксозната къща за гости край Сандански, която обаче никога не е използвана като туристически обект, а като личен имот на семейството му, делото не може да стартира.

Причината е, че всички съдии, избирани автоматично и на случаен принцип, са си направили отвод с един и същи мотив - колегиални отношения със сестрата на обвинения - Рая Манолева, която е съдия в Районен съд-Сандански. Ако и последният окръжен магистрат - съдия Татяна Андонова, избрана преди седмица, откаже да поеме делото, то ще трябва да бъде изпратено в друг съд с решение на ВКС.

Къщата за гости на Александър Манолев се оказа и в списъка на ДФ "Земеделие" с фирмите, които ще трябва да върнат 100% от европейската помощ по ПРСР, а усвоената сума е 391 хил. лева. Бившият заместник-министър е обвинен в подбудителство и умишлено склоняване за извършване на престъпление. Чрез 25-годишната Ана Димитрова, която е формален собственик и вносител на проекта, на ДФ "Земеделие", са представени фалшифицирани документи за собственост, за наличен капитал и фактури за извършени плащания, с които всъщност Александър Манолев си е построил луксозна къща за гости, която никога не е работела по предназначение.

Заради това той и съучастничката му не просто ще трябва да върнат европейските пари, но и са обвинени в извършване на умишлено престъпление.