Харманлийският районен съд не даде ход на делото за бунта в местния регистрационно-приемателен център за бежанци. По него обвиняеми са 21 афганистанци, сред които четирима непълнолетни за хулиганство. 

След обявяването на карантина и затварянето на лагера, на 24 ноември 2016 година в него на два пъти избухнаха стълкновения между стотици търсещи международна закрила настанени и силите на реда.

Според държавното обвинение обвиняемите са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието им се отличава с изключителна дързост и цинизъм и е съпроводено със съпротива към органите на властта. Нанесени са и щети за над 85 000 лева според обвинителния акт.

В досъдебното производство са разпитани 62-ма свидетели. Изготвени са експертизи, сред които 21 съдебномедицински. Материалите за причинени телесни повреди на полицейски служители по време на конфликта са отделени в две други дела, съобщи по-рано прокуратурата.

На разпоредителното заседание днес на процеса не бе даден ход. На подсъдимата скамейка бяха изправени само 10 от 21-те обвиняеми, които са задържани под стража в лагера от закрит тип в Любимец. Тричленният състав на съда поиска справка за местонахождението на останалите подсъдими и ги обяви за издирване, като разпореди компетентните органи да не допускат те да напускат страната.

Ако те не се явят на следващото заседание на 5 юни, ще бъдат съдени задочно. В кулоарите на Темида подсъдими заявиха, че не се чувстват виновни при положение, че в бунта са участвали още стотици мигранти.