Афганистанците ще бъдат изправени пред съда заради размириците от 24 ноември 2016 г. в Регистрационно-приемателния център.

Те са обвинени за това, че в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм, и е съпроводено със съпротива срещу орган на властта - служители на РУ на МВР-Харманли, ОД на МВР-Хасково, Зонално жандармерийско управление /ЗЖУ/-Кърджали, ЗЖУ-Пловдив и ЗЖУ-Плевен.

Четирима от обвиняемите са непълнолетни, а останалите 17 са пълнолетни. Чужденците повредиха част от сградите в лагера, съоръжения и оборудване (халета № 9, 10 и 11, столова, нов приемателен център и баня), както и 52 бетонни колчета, 5 лампи и 30 крана. Бяха повредили специализиран водоносен автомобил марка „MOL“, собственост на ЗЖУ – Пловдив. Вредите възлизат на обща стойност 85 094 лв.

По делото са разпитани общо 62 души, изготвени са видео-техническа и лицево-идентификационна експертиза, комплексна оценъчна експертиза и 21 съдебно-медицински експертизи.

На 29 декември 2017 г. Районна прокуратура-Харманли е изготвила обвинителен акт, който в момента се превежда от лицензиран преводач на три езика - пащу, урду и фарси. Съгласно изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс, за да бъдат спазени правата на чужденците, обвинителният акт трябва да бъде преведен на посочените езици, които те владеят, след което ще бъде внесен в Районен съд-Харманли и ще им бъде връчен.

Относно причинените телесни повреди на пострадалите полицаи, участвали в опазването на обществения ред по същото време, материалите са отделени в други две досъдебни производства.