Общо 500 000 лева обезщетение поискаха родителите на 18-годишния Алекс Ангелов от град Бяла, който миналото лято беше убит при спречкване с роми.

Делото започна днес в Окръжния съд в Русе. Майката и бащата, които имат още двама синове, не дойдоха в съдебната зала, но тяхна близка разказа, че след случая вече са други хора и всеки ден ходят на гробищата.

По време на заседание бяха разпитани деветима свидетели. Оказа се, че други двама отсъстват, тъй като са нередовно призовани. По тази причина делото бе отложено за 29 август тази година.

Подсъдим за убийството е 32-годишният Валентин Маринов, който е обвинен в умишлено причиняване на смърт по хулигански подбуди. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Подсъдимият Валентин Маринов

Снимка: БТА

Неговият адвокат - Венцислав Великов, обаче заяви, че няма достатъчно доказателства и поиска обвинението да бъде преквалифицирано по друг член от НК - за причинена смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда, за което наказанието е много по-леко - от 3 до 12 години затвор.

Фаталният инцидентът се случил сутринта на 8 юли 2017 година, близо до заведение в Бяла. Маринов поискал от Алекс цигара, но той му отказал. Тогава мъжът го ударил, при което младежът паднал на земята и получил черепно-мозъчна травма и изпаднал в кома. Лекарите от Университетската болница в Русе се бориха за живота му една седмица, но на 15 юли той почина.

Оттогава Маринов е в ареста. Заради случая в града в продължение на три дни бяха организирани и протести.

Делото ще продължи в края на август.