Съдебен иск срещу разпространилите информацията за замърсена вода и плажове по Южното Черноморие ще внесат от Сдружението на заведенията.

"В момента юристите на сдружението обмислят идеята", съобщи Марин Сотиров, председател на организацията, цитиран от БНР.

Според него е недопустимо институциите, особено Министерството на туризма, да не реагират срещу негативната кампания, която отблъсква туристите.

"Някаква неправителствена организация да обяви, че специално Южното ни Черноморие, понеже за там ставаше въпрос в тези цитирани проби и изследвания, че от 11 седем плажа са замърсени и то имаше там не знам колко пъти над нормата, това е абсолютен саботаж", коментира Сотиров и продължава:

"Двете обединения най-големи в туризма, обединяващи най-големите и силни асоциации, свързани с ресторантьорския, хотелиерския, туроператорския бизнес, излязохме с позиция, че нашите юристи ще задвижат нещата, за да потърсим отговорност на тези хора".

Преди седмица "Активни потребители" обявиха, че плажове по Южното Черноморие са замърсени до 41 пъти над нормата с ешерихия коли.

Проверката им е обхванала общо 11 плажа, като превишения са били засечени за седем от ивиците.

С най-голямо замърсяване е Попският плаж в Царево, където превишението на ешерихия коли е около 40 пъти над нормата. Южният плаж на Приморско, където се влива Дяволска река пък показва 20 пъти над нормата, каза тогава Богомил Николов от "Активни потребители".

Малко по-късно от Здравното министерство обявиха, че не приемат данните от изследването за коректни. 

МЗ категорично отрича публично оповестените данни, с които според министерството се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях, посочиха още от ведомството на проф. д-р Христо Хинков