Специализираната прокуратура предяви обвинение на секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков за участие в престъпен сговор, с цел осъществяване на търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 год. до настоящия момент, съобщиха от държавното обвинение.

Наред с това Узунов и Бобоков са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г.

Според прокуратурата бизнесменът е подбудил на 21 пъти президентския секретар в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на президента на България и длъжностната характеристика за заеманата от него длъжност, с цел да набави за Бобоков облага. От това са настъпили значителни вредни последици - разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на президентската институция, сред гражданите и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба „Военна информация“.

На Пламен Узунов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева, а русенският бизнесмен ще трябва да плати още 1 милион лева, ако иска да излезе на свобода. Пламен Бобоков вече плати същата сума, която му бе определена като гаранция по другото дело, по което е обвиняем - за незаконен внос на отпадъци.

При определяне на размера на парични гаранции са взети предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемите, здравословното им състояние, семейното им положение, професията, възрастта и други данни за личността им, уточняват от прокуратурата.

На двамата е наложена и забрана за напускане на пределите на страната.

Настоящото досъдебното производство е образувано по отделени материали от делото за незаконния внос на боклук, по което за участие в организирана престъпна група са обвинени братята Бобоков и бившия зам. министър на екологията и водите Красимир Живков.