Секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов вече е в столичното Девето РПУ. Той бе конвоиран до полицейското управление от Пловдив, където по-рано бе задържан във връзка с разследването за търговия с влияние.

Бившият вътрешен министър в служебния кабинет на президента Радев бе вкаран в сградата на районното управление с белезници. За да не бъде сниман така от медиите, Узунов ги скри с връхна дреха, предаде "24 часа".

От прокуратурата уточниха, че се извършват претърсвания и изземвания на два адреса в София и  Пловдив. В София се претърсва кабинета на Пламен Узунов. Изземват се документи и книжа, относими към предмета на доказване по делото, както и компютърни конфигурации.

Разследването се води за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние. По това дело е задържан за 24 часа и бизнесменът Пламен Бобоков.

В Трето РПУ пък е задържан съветникът на държавния глава по сигурност и отбрана Илия Милушев. Той е в ареста във връзка с разследване за разгласяване на държавна тайна, съобщиха от Военно-окръжната прокуратура. Освен него е задържан и бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване". Две други лица са под домашен арест, след като са им повдигнати обвинения.

Пламен Бобоков с декларация: Подложен съм на безпрецедентна репресия

Задържаният днес по разследването за търговия с влияние бизнесмен Пламен Бобоков, който е и обвиняем по разследването за незаконен внос и преработка на отпадъци, изпрати нарочна декларация до медиите.

Ето и пълния й текст:

"Днес, за трети път в рамките на около месец, бях задържан, за да не се укрия или извърша престъпление, при положение, че в хода на процесуално-следствените действия разгърнати до момента, първо Прокуратурата, а по-късно и Съдът, неведнъж констатираха и ясно декларираха, че такава опасност не съществува.

През изминалия, вече повече от месец, многократно съм се явявал пред органите на съдебната система, поради което настоящето ми задържане не може да бъде обосновано от никакъв законов интерес или необходимост. Може да бъде единствено обосновано от идеята и необходимостта да замълча. Факт е, че в България, днес преживяваме сериозна криза на законността по отношение не само на бизнеса, но и на личната неприкосновеност на гражданите.

Поредицата събития, касаещи мен, семейството и бизнеса ни несъмнено доказват, че Прокуратурата е не само политически, но и икономически субект. Ежедневното грубо пренебрегване, погазване и пренаписване на закони като Декрети, води до пълно изключване на принципа на Върховенството на закона. Събитията у нас вече не могат да бъдат решени без сериозна международна правна помощ, за каквато апелирам. В случая, заобикалянето и пренаписването на закона е с основна цел да се "пришие" на даден човек престъпление, а презумпцията за невиновност е изцяло суспендирана в полза на задкулисни интереси.

Липсва правосъдие за всички, има псевдо-правосъдие за говорещи и неудобни. Затова, макар и нескромно, "подписвам" сентенцията на покойния юрист и общественик доц. Кристиян Таков: "Пазете правото, дори и от закона!".