Съдът освободи срещу парична гаранция от хиляда лева задържаната с подкуп от 10 000 лева юрисконсултката на община "Подуяне" в София Лилия Геринска.

Причината е, че тя сама се грижи за малкото си дете и има чисто съдебно минало.

Прокуратурата настояваше за домашен арест и задържане за 72 часа. Шефът на фирмата, спечелила обществената поръчка е основен свидетел по делото и затова не е обвинен.

Съдията, обаче поясни, че според него, всякакво участие в корупционни действия, включително и даването на подкуп, трябва да се наказва.

Лилия Геринска пристигна с белезници в съда и през цялото време мълчеше.

След заседанието адвокатът й Константин Симеонов обясни, че паричната гаранция се внася в срок, който се доопределя, между 10 и 15 дни, за да може да се изчерпи възможността на прокуратурата да протестира евентуално решението на съда.

"Следващото заседание, ако има протест, ще бъде на 29 май. Ако няма протест, ще се внася паричната гаранция, това е. Но тя днес, физически ще бъде освободена, след като бъде върната горе в ареста на "Г. М. Димитров", след това ще бъде освободена и може да се прибере вкъщи", поясни адвокат Симеонов

Юрисконсултката на "Подуяне" Лилия Геринска бе задържана във вторник в кв. "Овча купел" след получаване на подкуп в размер на 10 000 лева, за да разреши служебни задължения за обществена поръчка. "Тя е използвала най-различни варианти, за да помогне на фирмата, която е изпълнявала обществените поръчки за саниране на блок на стойност над 2 милиона лева. Доказателствата и данните, които имаме, са за обществени поръчки от миналата година", изтъкна административният ръководител на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова.

"Това, което знам от онзи ден, е това, което беше съобщено на брифинга на прокуратурата и ГДБОП. Информацията, която имам и за която оказвам пълно съдействие, е не по-различна от тази, която се представя в момента публично", заяви по-рано кметицата на столичната община "Подуяне" Ева Митова във връзка с ареста на Геринска.

Тя категорично заяви, че е изненадана от ареста.

"За мен тези почивки и отношения са новина. Коментарът за тези подправени подписи технологично не е обяснимо как става и поради тази причина мога да кажа, че трябва да оставим нещата да стигнат докрай и да бъдат изследвани от компетентните органи, за да мога да говоря по някаква конкретика", допълни пред Нова Митова.