Кметът на район „Подуяне” Ева Митова заяви пред Нова телевизия, че е изненадана от ареста на главния юрисконсулт на районната администрация Лилия Геринска.

Тя бе задържана с подкуп от 10 000 лева във вторник при акция на ГДБОП, като преди месец е взела капаро от 5000 лева. Парите са дадени от фирма "Арт Елит" ЕООД, за да бъде спечелена обществена

поръчка за саниране на блок. Стойността на поръчката е 2 000 000 лева. Има данни и за още изнудвани фирми. Една от тях е пратила Геринска на почивка в хотел. 

"За мен тези почивки и отношения са новина. На мен технологията на случващото се не ми е ясна. Трябва да оставим компетентните органи да си свършат работата. Ние съдействаме напълно”, заяви Митова.

В момента се проверява цялата документация назад във времето. Лилия Геринска преди е била на подобна длъжност в друга администрация. В "Подуяне" постъпила по обичайния ред през 2011 г., но кметицата обясни, че не знае подробности, тъй като заварила юрисконсултката при започването си в общината.

"Конкретната фирма "Арт Елит" в момента изпълнява една обществена поръчка за ремонт на детски и учебни заведения - общо пет", допълни Ева Митова.

Геринска е задържана в столичния жк "Овча купел" в момента на получаването на парите. Банкнотите не са били белязани, но пък за сметка на това антимафиотите изненадали както Геринска, така и човекът, който й е дал подкупа. Двамата не очаквали, че ще бъдат разкрити, заяви вчера на брифинг шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Информацията, че предаването ще стане във вторник, била получена минути преди предаването на рушвета. Сигналът за корупционните действия на Лилия Геринска пък бил получен през октомври, м.г., като той бил от човек, запознат с дейността й.

Според прокуратурата това не е първият случай на взимане на подкуп. Геринска оглавявала комисията за обществени поръчки. Според данните на разследващите тя преправяла подписи, подменяла документи, включително сменяла условията на поръчката.