Окръжна прокуратура - Стара Загора се самосезира и образува досъдебно производство за разпространена информация без разрешение на наблюдаващия прокурор.

В четвъртък стана ясно, че трима чужди граждани, заемали отговорни позиции в завод "Арсенал", са задържани от криминалисти на ОДМВР - Стара Загора. Специализираната операция е проведена след подаден сигнал за установена липса на конкретни изделия от "Арсенал" АД - Казанлък и документи.

Досъдебното производство е за разгласяване на информация, представляваща следствена тайна по образувано вече досъдебно производство на Районна прокуратура - Стара Загора за кражба на конкретни изделия от фирма и документи със съдържаща се в тях информация, чувствителна за фирмата и представляваща интерес за чужди конкурентни фирми, съобщиха от Прокуратурата.

Разпространената информация би застрашила националната сигурност на страната, може да попречи на разследването и за реализирането на наказателна отговорност на виновните лица. Данните са изнесени без разрешение на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура - Стара Загора и по смисъла на чл.198, ал.1 от НПК - материалите от разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

В тази връзка ще бъдат разпитани служители на МВР, ДАНС и др. и ако се съберат достатъчно доказателства ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните лица, съобщават още от Прокуратурата.