Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с информация, разпространена в средствата за масово осведомяване за открит компютърен вирус в дигиталната система за управление на съдържанието и излъчването в Българското национално радио, съобщиха от държавното обвинение.

Предмет на проверката е установяването на факти и обстоятелства за евентуално извършено компютърно престъпление по Глава девета "а" от Особената част на НК.

"Ако деянията по са извършени по отношение на информация, представляваща държавна или друга защитена от закон тайна или срещу информационна система, която е част от критична инфраструктура, наказанието е от четири до осем години лишаване от свобода, ако не подлежи на по-тежко наказание. Ако от деянието са настъпили тежки последици, наказанието е от пет до дванадесет години", се казва в чл. 319а на Наказателния кодекс.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка на ГДБОП-МВР. След приключване й материалите ще бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

В началото на седмицата стана известно, че дигиталната система на БНР за управление на съдържание и излъчване е била ударена от вирус, заради което медията излъчва аналогово. Компютърните специалисти на БНР открили вируса в малките часове във вторник и затова системата била изключена, за да не може вирусът да се разпространява. БНР използва услугите на системата за управление и публикуване на онлайн съдържание Dalet, в която журналистите и техническият екип монтират, публикуват и излъчват. Според генералния директор на радиото Милен Митев към момента не може да се каже дали става дума за случаен вирус, който е влязъл в системата на БНР, или хакерска атака. Потърсена е помощ от Министерството на електронното управление (МЕУ), от където идват допълнителни човешки и технически ресурси за справянето с проблема. На въпрос дали е възможно да става дума за рансъмуер атака (вирус, който изисква плащане откуп) Милен Митев коментира, че за момента не е имало искане за откуп. Това до голяма степен изключва възможността за рансъмуер, понеже исканията за откуп чрез вируси са вградени в самата програма.