Прокуратурата е поискала от Софийския районен съд да промени мярката на Васил Михайлов - прокурорският син, който беше обвинен в заплахи и побои, от "домашен арест" в "задържане под стража". 

"Като наблюдаващ прокурор по досъдебното производство срещу обвиняемия Васил Михайлов от град Перник, искам да ви информирам, че Софийска районна прокуратура направи искане до Софийски районен съд мярката за неотклонение на обвиняемия Михайлов бъде изменена от "домашен арест" в "задържане под стража". Пред съда бяха представени всички доказателства от последните часове, включително информацията от Министерство на правосъдието МП и от българските медии, включваща самите изявления на обвиняемия", каза в изявлението си пред медиите прокурор Георги Иванов.

Той подчерта, че в едно демократично общество е недопустимо наличието на определени лица, които се чувстват над закона и недосегаеми.

"Българската прокуратура продължава да бъде последната преграда между престъпността и българските граждани. За нас, прокурорите, няма значение длъжността на обвиняемия, родствените връзки или социалният му статус. Единствените важни неща за нас са законите и моралът. Всички са равни пред закона", заяви Иванов.

По-рано днес стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев е поискал оставката на прокурора, чийто син е обвиняем за побои и заплаха. Бащата на обвиняемия е прокурорът от Перник Бисер Михайлов.

"Искам да заявя, че първоначално на обвиняемия беше взета мярка "задържане под стража", която пет месеца по-късно беше изменена в домашен арест по искане на защитата му. Прокуратурата взима всички необходими мерки за защита на правата и интересите на всички български граждани, като всички български граждани са равни пред закона и настоящото разследване ще бъде приключено възможно най-скоро, като ще бъде изготвен и внесен в СРС обвинителен акт срещу обвиняемия Михайлов", заяви още прокурор Иванов.

На въпрос от журналисти вярно ли е, че обвиняемият не е носил в продължение на няколко дни електронната си гривна, прокурорът отговори, че няма категорични доказателства за това.

Той не скри, че според свидетелски показания Михайлов е посещавал питейно заведение в близост до дома му. Георги Иванов уточни, че към настоящия момент прокуратурата не е уведомена кога ще бъде разглеждана мярката.