Главният прокурор Иван Гешев поиска оставката на пернишкия прокурор Бисер Михайлов по повод казуса със сина му - обвиняемият за побои Васил Михайлов.

Гешев призовава прокурор Михайлов да поеме морална отговорност за действията на наследника си. Миналата седмица 18-годишният Васил Михайлов бе пуснат от съда под домашен арест, но се установи, че го е нарушил. Проверка в Министерството на правосъдието е показала, че Васил Михайлов е излизал от жилището си. Самият той се похвали пред bTV, че е бил и на дискотека. От ведомството ще търсят дисциплинарна отговорност от служителите, които е трябвало да проверяват обвиняемия, а не са го направили.

Ето цялото съобщение на Иван Гешев, разпратено днес до медиите:

Това, пред което всички ние, гражданите, сме равни в една правова държава, е законът. Има обаче едно нещо, което стои дори над Конституцията и законите. Това е моралът.

С ясното съзнание, че родителите не носят наказателна отговорност за своите деца и обратното, за разлика от мрачните тоталитарни времена, аз смятам, че в интерес на справедливостта, на хората от гр. Перник и на институцията Прокуратура на Република България, прокурор Бисер Михайлов ще може и ще има доблестта да поеме своята морална отговорност.

Затова като главен прокурор заедно с Прокуратурата на Република България очакваме оставката на прокурор Бисер Михайлов. С ясното разбиране, че ние прокурорите, останали като единствената преграда пред престъпността, трябва освен да защитаваме хората, и да даваме пример. Пример за стабилна институция, морал, идеали и български ценности.

Преди половин година, когато се разбра за случая с Васил Михайлов, Иван Гешев поиска и прокурорската колегия на ВСС да освободи Бисер Михайлов от длъжността заместник-окръжен прокурор на Перник. Тогава Гешев посети Перник и се срещна с кмета на града Станислав Владимиров.