Арестуваха за 72 часа 17-годишния младеж в Русе, който бе заснет да нанася побой на друго момче и го унижава.

С разследването се заема и Окръжната прокуратура в Русе. Клипът в социалните мрежи предизвика напрежение и събра десетки пред дома на Джан Махмудов вчера. На разпространеният клип биячът нанася удари на друго момче и го подлага на унижения.

Днес МВР и Прокуратура дадоха повече подробности, като стана ясно, че случката се разиграва на 26 октомври в Русе. Първата жалба е подадена още на 27 октомври от момчето, което е със счупена ключица и ребро. Когато то е казало на полицията, че има и други като него, полицията е започнала издирване и така се е стигнало до Иво Бонев. А той, когато е разбрал, че някой вече е подал жалба, се е решил да направи същото за клипа с побой от април. В резултат от медийните публикации от снощи до днес в прокуратурата се е обадил и трети потърпевш, който предстои да бъде разпитан, заяви окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Окръжният прокурор даде повече информация относно нападението на 26 октомври - освен жестокия побой, на пострадалия е отнет часовник, а самият той е бил накаран да заложи телефона си за 600 лв. Парите са трябвали на бияча да изчисти дълг, който имал към трето лице.

Направените проверки са установили, че 17-годишният е познат на органите на реда. Още от 2020 г. е имал прояви на агресия - нанесъл е няколко побоя на ученици заради лични отношения или момичета. Още тогава с него е работено, като от Комисията за борба с противообществените прояви са образували възпитателно дело и са го наказали с порицание. Очевидно обаче това не му е повлияло положително и действията му са продължили да ескалират.

Вече има образувано досъдебно производство срещу непълнолетния Джан Махмудов, съобщи още окръжният прокурор.  

От прокуратурата не съобщиха името му, а само неговите инициали - Д. Ю.М. Той е непълнолетен и ще навърши 18 години през декември.

Джан Махмудов е ученик в Спортното училище в града, тренира гребане. Той живее с майка си и по-малкият си брат.

Обясненията, които биячът е дал, че прибягва до побой в случаи на афект. 

Комисар Димитър Вачков - началник на отдел "Охранителна полиция" към областната дирекция на МВР в Русе, заяви, че към момента не са много ясни мотивите за тази неоправдана агресия.

"По отношение на обясненията, които дава, още снощи той публикува в социалните мрежи пост с извинение, като казва, че в състояние на ефект извършва подобни деяния", заяви Вачков.

"Считаме, че този случай е изключителен по няколко причини. Първата, че са пострадали вече две лица от деянията му. Втората е, че това не са инциденти прояви на лицето. Извършихме проверка в информационните системи на полицията и прокуратурата и установихме, че поведението му ескалира. Той е извършител на подобни прояви от 2020 година. Работили сме по няколко случая, по които отново като непълнолетен е нанесъл побой на други непълнолетни ученици от Русе - побой, свързан с лични отношения помежду им, свързани и с момичета. Това са обстоятелства, които той е приемал, че са достатъчно основание да посегне", обясни прокурор Георгиев.

За предишните престъпления прокуратурата е използвала законовите механизми за работа с непълнолетни. Единият от случаите е изпратен на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. При тях е образувано възпитателно дело, приключило с налагане на мярка "порицание". Според прокурор Георгиев това не е било достатъчно да предотврати ескалиране на поведението на младежа.

"Искам да поканя други граждани на града ни, изобщо граждани на държавата, които са пострадали от престъпление, извършено от това лице, да не се страхуват, да подадат сигнали, за да можем да разследваме и да има справедливост в държавата ни", каза прокурор Георгиев.

Той коментира, че законът предвижда затвор за най-тежкото престъпление, което е грабеж. Работата по случая продължава.