Прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев поиска от Спецсъда да остави за постоянно в ареста министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов заради изключително високата обществена опасност на извършеното престъпление. Той е обвинен в умишлена безстопанственост и щети в размер на близо 12 милиона лева при водната криза в Перник.

Нено Димов бе задържан в четвъртък, когато oт кабинета му в министерство на околната среда и водите бяха иззети документи. Тогава бе претърсен и домът му в столицата. Според разследващите над 7 млн. кубични метра вода са изразходвани неправомерно.

Вижте снимки >>

Прокуратурата извежда обвинението за умисъл от факта, че въпреки че от месечните справки, които Димов е получавал от януари 2018 година, е ставало ясно, че водата в язовир "Студена" драстично спада, казвал "да" на исканията за промишлено водоподаване към "Стомана Индъстри" и "Топлофикация - Перник", предаде БНР.

Според прокурор Ангел Кънев Перник днес нямаше да е на драстичен воден режим, ако екоминистърът в оставка беше отказвал вода за двете дружества.

Снимка: Булфото

Адвокатът на Димов Ина Лулчева твърди, че клиентът ѝ само е слагал подписа си под становища на експерти, които е трябвало да направят преценката да се ползва ли водата от "Студена" и за промишлени нужди. Според нея по делото няма доказателства, че Димов е бил изрично уведомяван за проблем с водата в "Студена", а за графиците за водоползване от язовира е отговарял заместник-министърът Красимир Живков.

Самият Димов заяви пред съда, че е изпълнявал съвестно правомощията си. Той беше задържан - първо за 24 часа, а след това и с прокурорско постановление в четвъртък.

Снимка: Прокуратура

Според прокурор Кънев - на свобода той може да попречи на разследването. Напротив - смята адвокат Лулчева - такава опасност няма, защото прокуратурата вече притежава всички документи, свързани с обвинението му.

Специализираният наказателен съд заседава по искането на прокуратурата, но е възможно, заради многото томове доказателства, защитата на Димов, а и той самият да поискат време, за да се запознаят с тях.

Снимка: Булфото

Междувременно протестно автошествие под надслов "Къде ни е водата?" започна в Перник. Колоната автомобили потегли от спортната зала "Борис Гюдеров" към село Студена. Организатор на протеста е инициативен комитет "Спаси Перник".