Прокуратурата обвини в умишлена бестопанственост Нено Димов. Това съобщи на пресконференция наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Прокуратурата му поиска 72 часа задържане, тъй като може да повлияе на наказателното производство или извърши друго престъпление. Утре наблюдаващият прокурор ще му поиска постоянна мярка "задържане под стража".

Грозят го от 2 до 8 години затвор, уточни наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Според говорителят на главния прокурор Сийка Милева, Нено Димо, знаейки, че водите в язовир "Студена" намаляват е разрешил в периода от 1.01.2018 до 17.11.2019 г. водите да се ползват за промишлени нужди от "Стомана Индъстри" и местната топлофикация. Това Димов е направил въпреки, че е бил многократно предупреждаван, че водите на язовира намаляват.

Язовир "Студена" е държавна собственост и се стопанисва от държавата. А ВиК дружеството в Перник докладва на министъра за нивото на водата.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор

Снимка: БТА

От 2018 г. нивото на водата в язовира значително намалява и за това са подавани данни.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор по делото

Снимка: БТА

Събрани са близо 50 тома доказателства, като до момента щетата е за над 11 милиона лева. Ако Димов не беше разрешил подаването на вода към тези дружества в тези мащаби, то сега в язовира можеше да има около 7 млн куб. метра вода, достатъчни да няма режим в Перник, въпреки състоянието на водната мрежа, обясниха от прокуратурата.

Кънев отговаряйки на журналистически въпрос заяви, че спрямо Нено Димов не е бил извършен показен арест, това е станало вчера след

Снимка: БТА

17,00 часа, на министъра е дадена възможност да говори пред журналисти. Но това, че е министър, не означава, че е недосегаем, а съда ще каже дали наистина е виновен.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев отбеляза още, че в дома на Димов са били открити и документи, свързани с концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен". По думите му към момента не е ясно дали събраните по тази линия доказателства ще бъдат в основата на ново обвинение.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов

Снимка: БТА

По темата с незаконно внасян боклук за обработка и складиране в България главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че е разпоредена проверка в цялата страна на всички площадки, които се използват за съхранение и преработка на боклук. Той добави, че в цялата страна се прави проверка и на ВиК дружествата, за да се предотврати водна криза в други области.

Най-отпред ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Петров

Снимка: БТА