Искането за задържане е изненадващо. Няма никакво основание да се предполага, че един човек, който е бил министър до днес и няма никакви данни за криминално поведение, да има опасност да се укрие или да извърши престъпление. Всички документи са иззети от министерството. Това коментира пред журналистите адвокат Ина Лулчева, защитничка на подалия оставка министър Нено Димов.

Както е известно, Нено Димов е с обвинение в умишлена безстопанственост, като прокуратурата поиска удължаване на задържането му до 72 часа.

Нено Димов подаде оставка по-рано днес, а премиерът Борисов я прие.

"Никой не е виждал доказателствата. Говорим за това нещо единствено на базата на обвинението, че не е следил нивата на водите. Това са специфични дейности, по които едно политическо лице няма познания, защото министърът е политическо лице. За това има компетентно ръководство във всяко министерство, което да подготвя решенията на министъра. Министърът защитава политика", заяви адвокат Лулчева.

"Аргументите на прокуратурата срещу Нено Димов подлежат на много сериозна критика. Нито един министър не взима решения сам", каза пред bTV по-късно адвокат Лулчева.

"Да се твърди лична отговорност от министър и да се претендира той да разбира и от нива на водите не съответства на закона. От това разбират съответните геолози, които имат специалните знания, каза още тя. - Решенията, които взимат министрите, са на базата на предложения на съответните длъжностни лица. В случая няма данни Нено Димов да е взел решение в противоречие с предложеното му от длъжностните лица в министерството."

"Министърът е политическа фигура, която осъществява политиката на държавата в съответната област. Не ми е известно да има изискване, когато едно лице се избира за министър, да има специални знания във всички области на икономиката и социалния живот на една държава", аргументира се Ива Лулчева.

"Възмутителното в случая е и решението на прокуратурата да иска постоянно задържане, защото като министър може да повлияе на разследването. Това е абсолютно необосновано, защото той подаде оставка", каза Лулчева.