Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност петима лекари по дентална медицина - Л.Г., Т.М., Д.Б., А.В. и Х. Б., и един от техните помагачи - Г.М., за извършени от тях документи измами, чрез които неправомерно са получили суми от НЗОК. В резултат на престъпните им действия е била нанесена щета на Здравната каса в обща размер над 120 000 лева, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Разследването е установило, че и петимата зъболекари работят в София, но не се познават. Всички те обаче имат сключени договори със Здравната каса и ползват софтуерния продукт, разработен от нея за отчитане на дейността им - "Хипократ". Поради спецификата на програмния продукт стоматолозите ползвали услугите на компютърния специалист Г.М., който регистрирал в програмата изготвените от тях амбулаторни листове.

През 2015 г. служител при един от лекарите зъболекарите - Т.М., започнал да му предоставя здравните книжки на различни непълнолетни от Ямбол. След това лично му съдействал да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало извършване на прегледи и дентални манипулации на тези пациенти.

Изготвените документи били с невярно съдържание, тъй като непълнолетните пациенти изобщо не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят полагал и лично подпис в графата за "родител" на лица.

След това тези документи били предоставяни на компютърния експерт, който от своя страна ги регистрирал в системата "Хипократ".

Тъй като обемът на така регистрираните амбулаторни листове станал значителен и надминал лимитите, определени от Здравната каса, по инициатива на Г.М. останалите четирима стоматолози започнали да отчитат неистинските амбулаторни листове, като свои. Всички те били запознати с невярното съдържание на тези документи, тъй като нито един от непълнолетните пациенти не бил посещавал кабинети им, както и с обстоятелството, че документите не са подписани от законния представител на непълнолетните, каквото е изискването на закона.

Самите документи били изготвени и подписани от служителя на доктор Т.М.

В резултат на така представяните пред Здравната каса амбулаторни листове петимата зъболекари получавали ежемесечно по банковите си сметки парични преводи от касата за отчетените дейности по дентална медицина.

По този начин за период от месец септември 2015г. до месец юни 2018 г. А.В. получил неправомерно сумата в общ размер над 23 390 лв.

За периода месец август 2015 г. - декември 2015. Т.М. взел над 20 420 лв.

За времето от месец януари 2015 г. до юни 2018 г. Х.Б. получил 44 540 лв.

От месец септември 2015 г. до месец април 2018г. Л.Г. се сдобил с над 28 290 лв.

За времето от месец май 2017 г. до месец юни 2018 г. пък Д.Б. получил общо над 7000 лв.

Спрямо шестимата обвиняеми е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в различни размери, които те в момента обжалват пред съда. Ако бъдат признати за виновни по повдигнатите им обвинения, извършите могат да получат наказания в размер от 2 до 8 години "лишаване от свобода".

Предстои привличане към наказателна отговорност и на втория помагач в извършването на престъплението- лицето, изготвило неистинските амбулаторни листове, уточниха от прокуратурата.