"Години наред се поставят едни и същи въпроси, понякога има нещо ново, но отнемането на човешки животи продължава" - това каза градският прокурор на София Илиана Кирилова след среща на прокуратурата, министъра на правосъдието и експерти, по темата за разследването на пътните катастрофи.

Начинът за вземане на проби за алкохол и наркотици е част от дискусията. Прокуратурата предлага да се обсъди престоят в ареста на заподозрян да не е два месеца, когато при катастрофата има настъпил смъртен случай, посочи градският прокурор. Прокуратурата предлага още да бъдат събирани и трафични данни, когато при катастрофата е причинена смърт, каза Кирилова.

"Поставяме си за цел да надградим законовата база, за да намалим "войната по пътищата", каза заместник главният прокурор Елена Каракашева. Продължава тенденцията у нас да има много загинали на пътя, каза още тя.

На дискусията е бил поставен въпросът за ползване на дронове при оглед, съобщи още Кирилова.

Служебният правосъден министър Мария Павлова каза, че министерството подготвя промени в наредбата за работата на вещите лица. Среща на Съвета по законодателство ще има на 4 юни.

"Проблемите са много. В Министерството на правосъдието също се прави анализ защо продължава ръстът на пътния травматизъм. Промени в законите "на парче" не водят до нужните резултати", отбеляза Павлова.

Анна Александрова - председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание заяви, че са поети ангажименти за промени в наредбата за вещите лица.

Илиана Кирилова добави, че ще бъде направен план за съвместна работа и обясни, че задачи, които са били възложени на АПИ, не са били изпълнени. "Крайно време е някои институции, с претенциите да сериозни, а също и неправителствени организации, да се занимават с истинските проблеми на хората", коментира Кирилова.

"Надявам се до септември да обобщим всички предложения и те да влязат като приоритетна задача на парламента. Твърде много се научихме да си играем с думите "евроатлантически ценности", но едва ли е ценност да се отнема човешки живот", каза още градският прокурор. Според нея държавата е абдикирала от тези проблеми повече от десет години.

"Ще настояваме за още такива срещи, докато не се разбере, че, когато се качиш пиян и дрогиран зад волана, то си убиец", каза Петя Иванова от сдружения "Ангели на пътя", цитирана от БТА.