Декември месец ще е ключов за промените в основния закон. Нов Гешев и нов Филчев няма да има, а Сарафов се държи прилично в момента. Това обяви правосъдният министър Атанас Славов по NOVA, коментирайки целите на проекта за промени в конституцията.

"Още в началото трябва да бъде поставен проектът за промени в Конституцията за ново гласуване, а в следващите седмици да бъде приет. Пролетта до началото на лятото ще бъде избран новия ВСС и новия главен прокурор", прогнозира правосъдният министър.

"Основното е пълното разделяне на ВСС, нов начин на избор на главния прокурор, достъп на гражданите до КС. Надявам се точно тези промени да имат подкрепа. Венецианската комисия каза, че основната стъпка - самостоятелният ВСС, отговаря на европейските стандарти. Да се движим по европейските стандарти", обясни министърът.

Според него трябва да се намери балансиран подход, при който да се каже, че президентът е задължен да проведе консултации с парламентарно представените партии, преди да назначи служебно правителство. От друга страна да се каже ясно, че служебните министри трябва да са лица, заемащи висши публични длъжности и така да гарантират, че ще продължи да се действа институционално във време на политическа криза.

За скандала със съдийското гласуване

По повод скандала със съдийското гласуване за ВСС миналата година той отново повтори, че 28 съдии са влезли в сградата на ВАС, а после 200 са гласували от айпи адресите на съда. Очевидно означава, че съдии са предоставяли своите кодове на своите колеги", каза Славов. Колко човека са влезли в сградата установила проверка на правосъдното министрество. В момента има и проверка на прокуратурата. От ВАС обаче твърдят, че не е имало 200 гласувания от техните ай пи адреси. Самите ващи лица по повод делата, които се водиха за избор на членове на ВСС казват първо, че е имало 200 влизанията в системата, а после, че не могат да кажат. Този скандал тече от началото на годината като периодично се разгаря с различан сила.

Прокуратурата може да изкорени полицейското насилие

"Ясно е, че има превишаване на правомощията на отделни служители на МВР и че е необходимо пълно, всестранно, обективно разследване, не просто вътрешно разследване в МВР, а от прокуратурата, за да имаме гаранция за независимост на това разследване. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов по NOVA по повод протеста в София срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември.

Според Славов е проблем, че в подобни случаи се разчита най-вече на вътрешни механизми в системата на МВР да доведат до "очистителни действия".

"Видяхме случаи на хора, които вече са обезвредени, вече са с белезници на земята, връщат се полицаите и започват бой с палките", коментира правосъдният министър и добави, че това е престъпление, а не просто административно нарушение.

Той разказа, че е участвал в немалко протести и многократно е наблюдавал сценария, в който вместо да се изолират провокаторите, полицията изчаква напрежението на протеста да ескалира, след това започва разпръскването на хората "и в малките улички започват определени незакономерни действия на органите на ред".

"Това е сценарий, който сме наблюдавали многократно. Дали този случай е такъв трябва да се проведе независимо разследване," коментира министърът на правосъдието.

По думите му е работа на прокуратурата, с всичките ѝ механизми, да разследва най-бруталните случаи.

"Трябва да се стигне до корените на тази злоупотреба с власт, за да стане ясно дали става дума за нагнетено напрежение, дали става дума за недостиг на психологическа подкрепа на служителите на МВР, дали става дума за неупражнен контрол. Това са възможни хипотези. Не мисля, че на ръководно ниво са давани инструкции за насилие, това е недопустимо", каза правосъдният министър.

Свободата на подобен тип протестни акции е гарантирана от Конституцията и от Европейската конвенция за правата на човека, но въпросът е как органите на реда да реагират, за да защитят правата на гражданите, смята Славов.

По време на протеста срещу БФС полицията използва водни оръдия. След това се появиха десетки видеоклипове, чиито кадри показват неоправдано полицейско насилие. Според МВР органите на реда са си свършили работата. На фона на потресаващи разкази на бити от полицията мирни протестиращи, вътрешното министерство обяви, че има "единични случаи на превишаване на правомощията", но като цяло са се справили със ситуацията добре.

От Софийска районна прокуратура съобщиха, че са образували няколко досъдебни производства за превишаване на полицейските правомощия и упражнено насилие над мирни граждани по време на протеста на футболните фенове. Обвинителите са се самосезирали по медийни публикации.

Очаква се днес депутатите да гласуват проекта на решение за създаване на временна анкетна комисия за полицейското насилие срещу протестиращи, внесен от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България".