Комисията по правни въпроси в парламента прие на първо четене промените, предвиждащи създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Това стана с 19 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН, 0 гласа "против" и 4 гласа "въздържал се", които дойдоха от депутатите от "Възраждане" по отношение на промените, предложени от служебния кабинет. 

Механизмът е част от изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, според които мандатът на главния прокурор може да бъде прекратяван не със 17 гласа във Висшия съдебен съвет, както е сега, а само с 13. 

При предходното Народно събрание законопроектът за промени, свързани със създаване на механизъм за разследване на главен прокурор, беше приет от правна комисия, но не успя да стигне до гласуване в пленарната зала.

Ресорният министър Крум Зарков изрази благодарност към депутатите. 

"Този законопроект е ключът към освобождаване на България от няколко мониторингови механизма и отваряне на пътя на България към по-дълбока интеграция, посочи министърът, представяйки предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

По думите му законопроектът е в отговор на над 70 осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека, правен е от няколко екипа на Министерството на правосъдието, съгласуван и съобразен е с Венецианската комисия. 

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев и служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Снимка: БТА

Какво предвижда механизмът? 

Механизмът предвижда наказателен съдия да ръководи разследването срещу главния прокурор или негов заместник, който ще бъде временно назначен за прокурор и ще бъде избиран на случаен принцип. Въвежда се и вътрешен контрол, който ще се изпълнява отново от съдия, назначен за прокурор, когато вече има започнало разследване.

Промените предвиждат още намаляване на нужните гласове за отстраняване от длъжност на главния прокурор от 17 на 13 гласа, както и за неговия избор. Промяната ще важи и за ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд, но за тях ще се търси двойно мнозинство в Пленума на Висшия съдебен съвет и от съдийската квота. Освен това предложените промени предвиждат отказите за образуване на досъдебно производство да подлежат на съдебен контрол на две инстанции. При отмяна преписката се връща към прокурора със задължителни указания, обобщава предложенията БТА. 

Дискриминационни елементи и противоречия с Конституцията?

Голяма част от разпоредбите са оценени от прокуратурата като съдържащи редица дискриминационни елементи и редица противоречия с Конституцията, заяви заместник-главният прокурор Красимира Филипова по повод разпоредбите за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор.

Конституционният съд ще има последната дума, добави тя. Филипова припомни, че прокуратурата е депозирала обширно становище във връзка с предложените промени, още при предходното им разглеждане. 

Според нея и сега има възможност всеки прокурор да проведе разследване срещу главния прокурор. "Когато са налице законните основания и има достатъчно данни може да се проведе разследване на главния прокурор", посочи Филипова.

Заместник главен прокурор Красимира Филипова

Снимка: БТА
 

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС искат да влезе в зала още утре 

Председателят на правната комисия от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Стою Стоев заяви, че ще направи всичко възможно да се изготви доклад за предложените законови промени, уреждащи механизъм за разследване на главния прокурор, да се разгледат в утрешното заседание на парламента. 

Стоев каза това в отговор на направено предложение от председателя на парламентарна група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, по време на дебатите по законопроекта на първо четене. 

"Ако е възможно, да бъде изготвен още днес доклад по законопроектите на Министерски съвет и "Възраждане" за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с възможността за разследване на главния прокурор, който да бъде предложен утре в Пленарна зала за разглеждане", каза Атанасова по време на заседанието на комисията. 

Депутатът от ПП-ДБ Мирослав Иванов и председателят на комисията Стою Стоев

Снимка: БТА

От името на нашата парламентарна група и председателя на българския парламент, тази точка ще бъде предложена да бъде включена в дневния ред на утрешното заседание на Народното събрание, ангажира се тя и добави, че парламентарната ѝ група ще подкрепи промените, предложени от Министерския съвет. 

На заседанието на правната комисия присъстваха самият главен прокурор Иван Гешев, заместник-директорът на Национална следствена служба Ясен Тодоров, съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, представители на Висшия адвокатски съвет, неправителствени и съсловни организации. 

Освен механизма за разследване на главния прокурор, след петчасово заседание парламентарната правна комисия гласува на първо четене и промените в Наказателния кодекс, както и тези в Закона за защита от домашно насилие.

Първата група от текстове включва пакет от седем различни законопроекта. Част от тях са свързани с пътните инциденти, а целта е намаляване на пътния травматизъм. Сред вносителите, освен правителството, са Корнелия Нинова, Росица Кирова, Христо Терзийски и други.

Председателят на комисията Стою Стоев предложи да има и работна група.

Комисията гласува и текстовете, които предлагат промени в Закона за защита от домашно насилие.

Снимка: БТА

Парламентарната комисия за контрол над службите изслуша началника на НСО и председателя на ДАНС за взрива до автомобила на главния прокурор

Докато течеше правната комисия, се проведе заседание и на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. На него бяха изслушани началникът на Национална служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев по повод взрива до автомобила на главния прокурор.  Заседанието обаче бе закрито за медиите. 

След това пред журналисти председателят ѝ Даниел Митов от ГЕРБ-СДС посочи, че депутатите нямат информация за извършители или поръчители на взрива. Дори комисията за контрол над службите се оказа безсилна, когато прокурорите са забранили да бъде споделяна каквато и да е било информация, обясни Митов пред журналисти. Нямаме информация да има санкции срещу служители на службите, а и не виждам защо, след като няма пострадали, каза още той.