Дебатът по сигнала на директора на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев до Висшия съдебен съвет (ВСС) ще продължи в следващо заседание на Пленума на съвета. Това стана известно по време на днешното обсъждане на сигнала от кадровиците, предава БТА.

Те водеха спор по каква процедура ще вземат отношение по сигнала, но не стигнаха до съгласие. Главният прокурор заяви, че е готов да даде обяснения, след като обяви, че по лични причини ще излезе в отпуск.

Борислав Сарафов твърди, че е нарушен текстът в Конституцията, който посочва, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Министърът на правосъдието Крум Зарков заяви, че ще се възползва от правото си да насрочи извънредно заседание, на което да се обсъди процедурата, по която ВСС да действа във връзка с направения сигнал.

Точката днес беше включена като извънредна в дневния ред по предложение на Атанаска Дишева, член на Съдийската колегия на ВСС.

Мога да кажа, че аз съм главен прокурор и не съм нарушил законите и Конституцията. Ще го докажа в съответните процедури, заяви главният прокурор Иван Гешев по време на дебатите.

Вчера сигналът беше разгледан и от Прокурорската колегия, която го препрати към етичната и дисциплинарната комисия към нея.