Главният прокурор Иван Гешев излиза в отпуск по лични причини. Това обяви самият той пред членовете на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Моля да преместим годишния доклад като т. 2 в дневния ред, понеже имам лични ангажименти. Излизам в отпуск по лични причини", заяви обвинител №1, обръщайки се към служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

Гешев обяви, че е призован в понеделник в Софийската градска прокуратура по проверка за търговия с влияние. От думите му стана ясно, че проверката е във връзка с негови изявления на пресконференцията, на която скъса оставката си.

Иван Гешев поиска да даде обяснения и за почивната база в курорта Боровец, която по думите на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов се използва от главния прокурор за лична резиденция.

"Не я ползвам. Дайте ми възможност да обясня. Това е почивна база на прокуратурата, там са почивали и членове на ВСС", коментира Гешев.

Междувременно Пленумът на ВСС прие да обсъди днес като извънредна точка сигнала на Борислав Сарафов до ВСС срещу Иван Гешев с предложение да се образува дисциплинарно производство. С сигнала Сарафов твърди, че главният прокурор е записал неправомерно телефонен разговор с един от членовете на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев.

Решението беше прието с гласовете на 12 от членовете на Пленума, Стоев си направи отвод, тъй като сигналът е свързан и с него. Точката ще се разгледа като първа по предложение на главния прокурор.

В сигнала се съдържат обстоятелства за нарушение на Конституцията от страна на Иван Гешев. Сарафов твърди, че е нарушен текстът, който посочва, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Снимка: БТА

Предложението да влезе като точна в дневния ред на днешното заседание на Пленума и да се разгледа от него, направи Атанаска Дишева, член на Съдийска колегия на ВСС. Според нея взимането на отношение по сигнала е в правомощието на Пленума, а не на Прокурорската колегия. Главният прокурор Иван Гешев изрази съгласие с колегата си и каза, че няма против сигналът да се разгледа от Пленума. Той посочи, че Прокурорската колегия не е компетентна да разглежда сигнала на Сарафов, но вчера така е преценила, добавя БТА.

Дишева коментира, че обществото се тресе, в буквален и преносен смисъл, от това което се случва в съдебната система и прокуратурата, като Пленумът трябва да вземе отношение. Тя отбеляза, че ВСС дължи отговор на обществото за решението си за ползването на почивна база на Боровец от прокуратурата, като посочи, че главният прокурор, който присъства на заседанието онлайн, може да даде обяснение, ако прецени.

Мога да кажа, че аз съм главен прокурор и не съм нарушил законите и Конституцията. Ще го докажа в съответните процедури, заяви главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос на члена на ВСС Атанаска Дишева за това дали той наистина има записи с над 150 политици, магистрати и членове на ВСС.

Дишева прочете сигнала на Сарафов до ВСС, като тя заяви, че в него се казва, че пред Сарафов, пред други заместници на главния прокурор и пред ръководителя на Софийска градска прокуратура, Иван Гешев е пуснал запис на разговор между него и Йордан Стоев, член на ВСС. Според твърденията в сигнала на Сарафов, главният прокурор е казал, че разполага с над 150 записа на разговори с политици, магистрати и членове на ВСС.

Иван Гешев призова да стане ясно в каква процедура се намира в момента. Като посочи, че е готов да предостави данни, но "от това ще има голям срам за част от членовете на ВСС". Според него това ще подейства "очистващо" от политическото влияние в съдебната власт , но "съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и децата ни", като добави, че "това ще увеличи независимостта на българските магистрати".

"Не се притеснявам от това, което ще кажа на съответните компетентни органи", заяви Иван Гешев. Той добави, че има проверка, която се извършва от прокурор в Софийска градска прокуратура по сигнал на Борислав Сарафов. Той заяви, че по тази проверка очаква да бъда призован и да даде съответните сведения и данни. Главният прокурор добави ,че в понеделник от 10 часа е призован за снемане на обяснения и по друга проверка, добавя БТА.