"Като министър ще направя възможното всичко да стане законно и цялата истина да бъде разкрита, за да се вземат правилните решения. Надявам се нещата да не бъдат заметени под килима". Това заяви пред журналисти в НС служебният министър на правосъдието относно казуса "Гешев".

Това, което се случи днес във Висшия съдебен съвет беше доста показателно. Само преди няколко седмици такива разговори бяха напълно невъзможни. Няма да влизам в боравенето със заплахи и играта на нерви, посочи Зарков, цитиран от БТА.

По думите му "диагнозата е ясна" и сега трябва да се говори за лечението. "Много важна част от това лечение, ако не и най-важната, започва днес в Народното събрание със заседанието на правната комисия и приемането на законовия ред, който ще осигури ефективен, авторитетен, независим от всякакви пристрастия механизъм. Механизъм, който няма да се поддава на заплахи, на вменявания, на внушения, на прикрити намигвания, на есемеси, на чатове - юридически издържан механизъм", каза още Зарков.

"Това което се случва днес, трябваше да се случи много отдавна и можеше да се случи нормално", каза още Зарков.

Попитан за очакванията му от заседанието на комисията днес, Зарков каза, че се бори за този момент от години.

"Механизмът за ефективно и независимо разследване на главния прокурор никога не е имал за цел да го осъжда или да не го осъжда. Той е имал за цел да гарантира, че това, което се случва, е заради деянието и закона", каза още Зарков.

Той обясни още, че другата седмица трябва да е първото заседание на Висшия съдебен съвет по процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор. 

Всичко, което мога да кажа, съм го казал. Предстоят процедури във Висшия съдебен съвет, те са уредени в законите и Конституцията, каза междувременно пред медиите главният прокурор Иван Гешев.

Той, също като Крум Зарков, беше в Народното събрание, за да участва в заседанието на комисията по правни въпроси. Депутатите заседаваха по предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

Гешев отказа да отговаря на конкретни въпроси. Той посочи, че всички ще видят всичко, което е необходимо.