Окръжната прокуратура в Сливен повдигна обвинения и задържа за 72 часа шофьора, който блъсна патрулка на РПУ-Нова Загора и причини смъртта на полицай.

Георги К. е обвинен за това, че при управление на лек автомобил "БМВ 318" е нарушил правилата за движение по пътищата, предизвиквайки катастрофа, в резултат от което е причинил по непредпазливост смъртта на полицейски служител, който е изпълнявал служебните си задължения.

Инцидентът стана вчера на път, разположен в землището на новозагорското село Радево. Обвиняемият е управлявал лекия автомобил в пияно състояние. 

По време на разследването е установено, че пострадалият полицейски служител е изпълнявал служебните си задължения, обслужвайки произшествие на пътя. Той се е намирал в близост до полицейски автомобил, който е бил с включени светлини и в специален режим на работа. Патрулката е била блъсната от БМВ-то, управлявано от обвиняемия. В резултат от удара е пострадал полицейският служител, който е транспортиран до МБАЛ - Сливен с тежки наранявания, където по-късно е починал.

Георги К. е бил проверен за употреба на алкохол с техническо средство - дрегер. Пробата е показала 0.68 промила на алкохол в кръвта.

Предстои Окръжна прокуратура - Сливен да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемото лице.

От прокуратурата припомнят, че преди повече от шест месеца държавното обвинение изпрати до Народното събрание експертни предложения за промяна на нормативната уредба, чието приемане би позволило бързото санкциониране на управляващите МПС шофьори, употребили алкохол и/или наркотични вещества.