Повдигнаха обвинение на 26-годишния Любомир Яков, заплашил с убийство председателя на НС Ива Митева.

Той е задържан за 72 часа. От държавното обвинение ще поискат най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Мярката ще бъде разглеждана в понеделник. Грози го до 6 г. затвор за заплаха за убийство.

Любомир Яков беше арестуван снощи в Стара Загора, само след няколко часа работа на полицията. След отвеждането си в ареста той е направил пълни самопризнания, че е изпратил заплашителния имейл към председателя на Народното събрание Ива Митева. Направил го е от градинка, близо до жп гарата. Все още не е ясно откъде е ползвал интернет.

Мотивите за отправената от него заплаха остават неизвестни.

Кой е Любомир Яков?

26-годишният мъж е криминално проявен - има регистрация за други заплахи и кражби. Името му нашумя през 2020 г., когато той получи условна присъда за телефонна заплаха. Тогава през 2019-а заплаши да взриви автогарата в Пловдив, като е установено, че заплашителните обаждания са били на няколко пъти и са подадени от Стара Загора.

За него се знае, че той е имал много профили в социалните мрежи, където се е представял за сирак и е искал помощ от хората, като по този начин е мамел тези, които са решили да му помогнат. Замесен е и в хулиганска проява - след скандал с водач на тежкотоварен камион той разбива стъклото на камиона.

Два дни преди да отправи заплахата за убийство към председателя на Народното събрание, Любомир Яков е бил в къщата на баба си в село Красново. Това, което стана ясно от разказа на баба му Ганка Якова, е че най-вероятно той е напуснал къщата в ранните часове на четвъртък. Баща му напуска семейството преди около 23 години, за да работи в Гърция, оттогава няма връзка с него. Любомир има по-малка сестра, която също заради проблемите с брат ѝ, отишла да живее в Германия. Майката починала преди 5 години, била директор на училище. По думите на роднините загубата й станало причината да не завърши средно образование, иначе преди това бил отличник. Не искал да работи и често просел като се представял за пълен сирак.