За по-малко от пет часа служители на ГДБОП задържаха криминално проявен мъж, който е направил самопризнания, че стои зад заплахите за убийство над председателя на Народното събрание Ива Митева. Той е с криминални регистрации за кражби и заплахи за убийство.

Задържаният се казва Любомир Любомиров Яков. Роден е 1995 година. Той е арустуван близо до гарата в Стара Загора, в градинка, известна като сборище на наркомани, съобщиха източници на "По света и у нас".

До заподозрения се е стигнало след няколкочасова работа на екип от отдел "Киберпрестъпления" и така и бил локализиран мъжът, уточнява БНР. Заплахата за убийство към Митева беше отправена във формата на имейл, изпратен до Министерството на правосъдието, стана ясно по-рано днес.

Задържаният мъж се намира в Областната дирекция на МВР в Стара Загора, където в момента го разпитва екип на ГДБОП.

От МВР все още официално не потвърждават информацията. Според източници на БНТ пък прокуратурата е била уведомена за ареста му вечерта. По-рано днес от Софийска районна прокуратура съобщиха, че е образувана прокурорска преписка за извършено престъпление - отправена закана за убийство. От обвинението изразиха недоволство защо не са били информирани.

В писмото, изпратено до главния секретар на МВР, се отправя питане по какви причини преписката не е докладвана в прокуратурата до 17,00 часа на 03.09.2021 г.

Случката не остана само в рамките на криминалните хроники, но произведе и политически скандал на фона на приемането на законови промени за НСО, които лишиха част от представителите на властта от държавна охрана.

"Заплахата е, че ще бъда убита. Ако кажа, че не се притесних в първия момент - ще излъжа. Странното е, че е точно днес, когато имаше силни спорове по закона за НСО", коментира през деня в парламента Митева. Тя е била уведомена за заплахата от личната си охрана. Парламентарната председателка веднага е извикала шефа на НСО генерал Емил Тонев в кабинета си.

С възмущение и в защита на председателя на НС реагира и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, от чиято партия е излъчена Митева. Той също намери общо между промените в закона за НСО и заплахата.

"Заплахите за убийство са нещо нормално в България. Знам, че звучи абсурдно, но е факт. Аз лично съм получавал десетки. Но заплахата за убийство към председателя на Народното събрание Ива Митева е нещо по-различно. Тя издава слабост и безсилие на една система, която трябва да си отиде и ще си отиде", написа Трифонов в профила си във Фейсбук.