Очаква се дежурен прокурор от Софийската районна прокуратура да повдигне обвинение на задържания за отправяне на заплаха с убийство срещу председателя на Народното събрание Ива Митева. Прокуратурата ще удължи ареста му със 72 часа и ще поиска постоянен арест за криминално проявения, съобщи bTV.

Вчера служители на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП установиха мъжа, отправил заканата към Митева. Той е от Старозагорскo и е криминално проявен за кражби и заплахи. Задържаният се казва Любомир Любомиров Яков, роден през 1995 година. Той е арестуван близо до гарата в Стара Загора, в градинка, известна като сборище на наркомани. Признал, че именно той е авторът на заплахата за убийство.

В Министерството на правосъдието на 2 септември в 21:04 е постъпил сигнал, в който пишело: "Ще убия Ива Митева". Според самата Митева обаче заплахата е получена тази сутрин след 11 ч. - минути, след като от парламентарната трибуна тя обяви, че законът за НСО, който лишава част от властта от държавна охрана, е приет на първо четене. Вероятно тя е била уведомено тогава.

От прокуратурата пък изразиха недоволство защо от МВР не са ги уведомили до 17 часа вчера.

"Заплахата е, че ще бъда убита. Ако кажа, че не се притесних в първия момент - ще излъжа", коментира председателката на парламента.