Севдалина Илиева - другата баба на 19-годишната Ивет Стайкова, подсъдима за убийството на актрисата Виолета Донева, беше разпитана днес в Софийския градски съд. Пред магистратите тя разказа, че също е била удряна от внучка си, а показанията ѝ завършиха с въпрос към съдията дали може да хване ръката на внучката си.

"Беше отлична ученичка, умна, интелигентна, възпитана, слънчево дете. Къде отиде това дете", каза пред съда Севдалина Илиева, цитирана от "24 часа".

Последната среща между двете била на 9 август миналата година, когато Стайкова си тръгнал от дома на баба си след "ужасен скандал". По това време момичето живеело при Севдалина. Към се 17:00 ч. на 9 август 2022 г. се обадила по телефона на баба си, за да каже, че ще се прибере, за да вземе дрехи. Възрастната жена я помолила да си дойде, за да поговорят. Ивет се прибрала около 23:00 ч.

"От вратата гледаше странно, все едно не съм аз, а някой чужд човек. Влязохме в хола, предложих ѝ да поговорим. Бях потресена от това, което виждах. Тя ме гледаше сякаш не ме познаваше. Започна скандал, каза много неприлични думи. Удари ме, блъсна ме. Разтърсих я, казах ѝ, че срещу нея сстои баба ѝ. Тя ме блъсна пак, крещейки да се махам. Понеже ходя по-бавно, ме избута към вратата. Не бях изплашена за живота си, а ядосана в какво се превърна моето дете", описа последната им среща Севдалина Илиева.

На следващия ден Стайкова ѝ написала съобщение, за да я попита как е. Баба ѝ отговорила, че ако се върне в дома ѝ, иска да се лекува. Повече не я видяла, но се чували по телефона. Препоръчала ѝ да отиде при майка си или при баща си, но Ивет я попитала: "Какво да правя там?"

Семейството на Ивет разбрало, че момичето взима наркотици през 2017 г. Всички я съветвали да се лекува. "Чудехме се какво да направим, но разчитахме много на д-р Петър Василев (психиатърът, който три години е провеждал сеанси с Ивет с цел да я мотивира да се лекува). Тогава започна и промяната в характера на Ивет, боядиса си косата в лилаво, започна да се кара с близките си, отговаряше им: "Така искам, така ще направя. Нещата тръгнаха надолу", описа ситуацията баба ѝ.

На 29 юли 2022 г. Ивет се обадила на баба си, за да ѝ каже, че няма къде да живее. "Оставам на улицата", обяснила младата жена. Дотогава за известно време била на квартира. Възрастната жена ѝ казала да отива при тях, а дядо ѝ я предупредил "да се прибира навреме и никакви наркотици".

На следващата вечер около 21:00 ч. Ивет пак се обадила. "Бабо, вземи такси и ела, аз съм на едно ужасно място", спомня си Севдалина Илиева.

Оказала се в болницата за психично здраве на Сточна гара. На 1 август вече била в дома на баба си и дядо си, но веднага излязла да види приятелите си и вечерта не се прибрала. "Нито веднъж не се прибра за дълго, хапне и веднага излиза", разказа още възрастната жена.

Съдът, както и адвокатите я попитаха дали внучка ѝ е ставала. Тя описа случки, за които пред съд разказа и майка ѝ вчера. На 25 май м.г. например искала да скача от балкона заедно с майка си. На 28 май пак имало голям скандал. Биела майка си.

След като беше разпитана Севдалина Илиева поиска да хване ръката на внучката си, което съдията Милен Михайлов разреши. Стайкова се хвърли в прегръдките ѝ, а възрастната жена попита през сълзи: "Как стигнахме дотук?".

По думите д-р Петър Василев, който също бе разпитан днес, майката на Ивет била много разтревожена за състоянието на детето ѝ. Той обаче не говорел с момичето за наркотици, а целта му била да я мотивира за лечение. В онзи момент тя не можела да влезе в болница, защото била много зависима, а оттам идвали и психичните ѝ проблеми.

Актрисата Виолета Донева беше открита мъртва в дома си на 27 октомври 2022 г. с множество следи от насилие.