"В този процес има две жертви - пряка и косвена. Пряката е майка ми, а косвената е дъщеря ми" - така емоционално се обърна към съда режисьорът Иво Стайков, баща на 19-годишната Ивет, подсъдима за убийството на баба си Виолета Донева.

Днес в Софийския градски съд се проведе разпоредително заседание по делото, а в залата беше и баща ѝ, за да я подкрепи. "Искам да се знае, че Ивет винаги е била обичана. Това, което стана, е трагедия за майка ѝ, за мен, за всички", каза родителят, цитиран от "24 часа". На финала на изказването си той целуна момичето по главата.

Иво Стайков отказа да се конституира като граждански ищец и частен обвинител. Като син на Донева има това право, но не пожела да се възползва от него срещу дъщеря си.

Бащата и адвокатите на Стайкова настояха делото да се гледа при "закрити врата". Самата обвиняема беше готова да дава обяснение, но съдът уточни, че трябва да го направи на следващото заседание, а не на днешното, което беше разпоредително.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Съдът отказа да засекрети цялото дело. Следващия път ще бъдат разпитвани свидетели.

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийския градски съд срещу Ивет Стайкова, за умишленото убийство на 81-годишната актриса, извършено, според обвинението, по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Виолета Донева беше открита мъртва в дома си на 22 октомври миналата година, а полицията задържа 18-годишната тогава Стайкова.

До момента по случая е известно, че Стайкова живеела заедно с приятеля си, като през този период употребявала марихуана и други наркотици и проявявала агресия както към него си, така и към неговата майка. Заради това той провел разговор с нейната баба Виолета Донева. Тя не одобрявала употребата на наркотици и поведението на своята внучка, заради което Стайкова таила чувство на омраза към баба си.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

На следващата вечер двете били сами в жилището на Донева. Докато актрисата стояла изправена в едно от помещенията, Ивет взела кухненски нож с дължина на острието 12 см и нанесла с него общо 54 прободно-порезни рани по главата и тялото на възрастната жена. Шест от тях били фатални за жизненоважни органи.

През това време Донева била в съзнание и изпитвала болка и страдание при всеки удар. Нараняванията довели до остра кръвозагуба, в резултат на която настъпила и смъртта. 

След като убила баба си, Ивет напуснала жилището около в 5:14 ч. на следващия ден. Експертизи показаха, че Стайкова е разбирала свойството и значението на извършеното.

Снимка: Булфото