Софийският районен съд призна за виновни за хулиганство 27-годишния Георги Георгиев и 34-годишния IT специалист Стоян Атипов. Преди почти 3 години двамата мъже нанесоха щети по колата на зъболекарката д-р Елена Мицева, в която бяха двете й деца.

Инцидентът стана на 17 август 2020 г. по време на протестите срещу правителството. Тогава на кръстовището на булевардите "Ситняково" и "Шипченски проход" недоволни граждани блокираха движението. В това време зъболекарката, която бе зад волана на лек автомобил "Тойота" с двете й малки деца и съпруга й, се опита да премине през блокадата. Протестиращите, сред които бяха и Георгиев и Атипов, обаче започнаха да удрят и блъскат по автомобила и не му позволяваха да потегли. Бяха счупени предното му стъкло, фаровете и броните, а номерата липсваха.

Георги Георгиев бе обвинен, че е счупил чрез удари с ръце предното панорамно стъкло на колата, а скачайки повредил предния капак. Обвинението срещу Атипов бе, че удрял по страничните стъкла и капака на тойотата, след което свалил задната регистрационна табела на автомобила, която оставил на автобусна спирка. 

В мотивите си към осъдителната присъда, съдия Николай Урумов записа, че деянието на двамата не е извършено с особена дързост, но ги осъжда, защото правото на протест и европейската практика имат очертани граници и принципи.

Освен глобите, двамата мъже бяха осъдени и да платят над 700 лева разноски на столичната полиция, по 1600 лева на съда за разноски по процеса и още хиляда лева на Елена Мицева, която управлявала колата.

След заседанието Стоян Атипов каза, че е Елена Мицева е опитала да прегази хората и той се е намесил. Посочи, че виждал и политически мотив в присъдата, която ще обжалва.

Снимка: БТА

"Писъците на хората или не я трогваха или не ги чуваше. Дамата искаше да изчезне от мястото, затова и свалих регистрационната й табела", обясни Атипов.

Адвокатката на Георгиев - Полина Велчева, също каза, че нейният клиент ще атакува решението.