Софийският районен съд пусна срещу парична гаранция от 500 лева 25-годишния Георги Георгиев, обвинен за инцидента на кръстовището на бул. "Ситняково".

Младият мъж, който работи като готвач, е обвинен за това, че на 17 август, около 21.30 ч., е повредил лек автомобил, собственост на д-р Елена Мицева (тя е стоматолог - б.р.), като счупил чрез удари с ръце предно панорамно стъкло, а скачайки повредил предния капак.

На Георгиев е повдигнато обвинение и за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост. С тази квалификация обаче съдът не се съгласи. И изтъкна, че водачката на автомобила е решила да преминава с кола срещу събраното разгневено множество и по този начин..."...сама е предопределила излагането на риск на собствените си деца".

Според съдия Надя Бакалова "афектирана, че й се налагат чужди правила и желайеки да наложи своите, тя (Мицева) натиснала газта и продължила".

Магистратите отчетоха също, че Георгиев е неосъждан, с чисто съдебно минало, макар да има регистрация за шофиране след употреба на наркотици, и няма опасност да се укрие. И макар да приеха, че "дори да е имал желание да защити обществения ред, той е сторил това по противоправен и укорим начин", го освободиха.

Решението обаче не е окончателно, прокуратурата може да го протестира пред по-горна инстанция.

Самият Георгиев обясни пред съда, че е бил на протеста, но стоял встрани от кръстовището. Демонстрантите блокирали движението пред румънското посолство и всички околни улици. Хората молели колите да обърнат и всички, без Мицева, го сторили. Той бил далеч, когато видял "ужасяваща гледка" как тойотата на жената тръгнала с около 15 км/ч към тълпата. Чул и писъци, затова се затичал натам.

"Не знаех, че в колата има деца", каза готвачът.

Той призна, че е "тупал" по колата, но не и че е строшил предния панорамен прозорец.

"Не е имало удар, аз тупах от предната дясна страна. На калника да съм тупнал 2 пъти и на капака 2 пъти. Момчето, което беше пуснато, доста повече тропаше от мен", каза Георгиев по повод другия обвинен - 32-годишния IT специалист Стоян Атипов, който беше освободен срещу 500 лева гаранция след 24-часовото си задържане, тъй като има обвинение само за хулиганство.

Георгиев обясни, че Мицева и протестиращите се псували един  друг, а конфликтът продължил до идването на полицията.