Втора поред инстанция - Софийският градски съд (СГС), прие, че вероятно в поведението на шофьорката д-р Елена Мицева, която опита да премине със семейната си кола през блокадата на протестиращите на бул. "Ситняково" в София, има данни за извършено транспортно престъпление.

Днес магистратите специално се произнесоха, че това трябва да бъде взето под вниманието на разследващите от Първо РПУ, които вече заявиха, че жената не е изследвана за алкохол и наркотици, защото няма пътно произшествие.

Съдът се произнесе по време на гледането на мярката за неотклонение на единия от задържаните - Георги Георгиев, който е обвинен за хулиганство с особена дързост и увреждане на чуждо имущество - автомобила на стоматоложката.

Прокуратурата не протестира срещу първоначално наложената му гаранция от Софийския районен съд - 500 лева.

Днес обаче адвокатката на Георгиев представи документи, че младият мъж работи на трудов договор за 300 лева, че наложената гаранция е твърде висока и поиска той да бъде освободен без никаква мярка.

Проверка на защитата установила, че счупеното предно стъкло на Мицева в представителството на "Тойота" заедно с монтажа струва 183 лева.

Освен това, изтъкна адвокатката, изобщо не е вярно, че Георги отишъл да отмъщава на Мицева, а се е втурнал към колата, за да помага да не бъдат сгазени хора.

Адвокатката подчерта каза пред журналисти, че още на следващия ден след инцидента са сезирали прокуратурата за опит за убийство и дори за тероризъм, но движение до момента няма.

Самият Георги помоли съда да бъде "оневинен за деянието, което съм извършил, защото не съм го извършил аз", макар че съдът днес разглежда само мярката му за неотклонение, а не на извършеното от него по същество.

СГС прие, че поведението му е укоримо, има признаци на хулиганство с особена дързост, а от показанията на Мицева, мъжа й (който също беше в колата по време на инцидента, освен двете им деца - б.р.) и на други двама свидетели може да се предположи, че той е автор на деянието. Заради представените днес доказателства за заплатата, за това, че той работи като готвач, заради чистото му съдебно минало и това, че срещу него няма други разследвания, магистратите го освободиха с най-леката мярка - "подписка" и няма да плаща 500 лева.

Решението е окончателно.