По 100 лв. на гласоподавател обещавали от заловената престъпна група в Несебър, на която за ръководител е сочен кметът на общината Николай Димитров, който е и кандидат кмет на предстоящите местни избори. Тази информация беше представена пред медиите на брифинг от говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Петима души са задържани към момента за 72 часа.

Прокурор Милева обясни, че на свидетел по разследването, са му били предложени 10 хил. лв. от член на задържаната група, за да осигури най-малко 400 гласа за конкретни кандидати на местните избори. Обещани са били по 5000 лв. и престижна работа на четирима отговорници, които свидетелят също трябвало да осигури. На всеки гласоподавател щели да се заплатят по 100 лв.

Продаващите гласа си били гласоподаватели с невисок социален статус, като те трябвало да носят специални визитки у себе си в изборния ден, за да знаят за кого да гласуват. Били открити списъци със 114 граждани в тях.

Престъпната група извършвала дейността си от края на месец август тази година. Предстои съдът да прецени дали да остави за постоянно в ареста задържаните. Седем свидетели са разпитани пред съдия. Иззети са пари, тефтери, списъци със саморъчно написани имена на гласоподаватели.

Ръководителят на Спецпрокуратурата Димитър Петров коментира, че данни по случая са били изпратени до обвинението от КПКОНПИ след получен сигнал.

По думите му петимата задържани не са били политически ангажирани с нито една от големите политически сили. Те били сдружение на местни хора, бизнесмени, които държали да останат в местното самоуправление на всяка цена. Причината била, че Несебър е една от най-богатите общини в България.