Количеството опасни отпадъци, заровени край Червен бряг и свързани с имената на двамата бизнесмени братята Атана и Пламен Бобокови, надхвърля това, което беше обявено до момента. Очаква се общото количество опасен отпадък, който не подлежи на последващо рециклиране, да надхвърли 180 тона, съобщиха от Спецпрокуратурата.

В хода на действията по разследването са намерени и иззети придружаващи загробения товар документи с надпис Монбат - Сърбия.

Установено е, че част от този опасен отпадък е бил заровен и в стопанство в с.Рупци , общ.Червен бряг, като количеството, установено там, е около 100 тона.

Това се казва в информация на Спецпрокуратурата по скандала с двамата братя Бобокови. 

"Във връзка с разследването, образувано за участие в организирана престъпна група, по което са обвинени А.Б., П.Б., бившият зам.-министър на околната среда и водите К. Ж. и други длъжностни лица, продължават да се извършват следствени действия - оглед на местопроизшествие в гр. Червен бряг, местност Лъката, в имот, където бе открито нерегламентирано съхранение на отпадъци, за които в хода на разследването е установено, че са опасни", съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Снимка: Спецпрокуратура

Същите са били предадени за съхранение от дружество от група "Монбат" на търговско дружество, което не притежава нужните инсталации и са били заровени в местността "Лъката". 

Снимка: Спецпрокуратура

Предстои извършване на допълнителни огледи на площадки, на които незаконосъобразно са съхранявани опасни отпадъци, имащи отношение към воденото досъдебно производство в с. Рупци, общ. Червен бряг, гр. Плевен и Кремиковци.