Прокуратурата за първи път публикува днес кореспонденция между обвинения за афера с боклук бизнесмен Пламен Бобоков и президента Румен Радев (наричайки го лице с имунитет - б.р.), след като досега бяха показани само чатове с неговия секретар Пламен Узунов.

Това се случи няколко часа, след като  Бобоков показа в телевизионно интервю SMS, който е изпратил до премиера Бойко Борисов във връзка с либийския танкер BADR със следното съдържание: "Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия, моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Въпросът е много сериозен".

Бизнесменът дори обяви, че след това се е срещнал с министър-председателя, който от своя страна се е обадил на либийския си колега и взел мерки за разрешаването на случая с кораба, който бе задържан на пристанището в Бургас.

Последва нова порция разкрития на държавното обвинение, от които изплува името на либерийския президент. Реплики на самия Румен Радев обаче няма.

Във връзка с множеството запитвания от медии, високият обществен интерес и с цел представяне на обективната истина, Специализирана прокуратура публикува част от текстова комуникация между вероятно лице с имунитет и обвиняемия П.Б. Комуникацията се публикува с разрешение на наблюдаващите прокурори, съгласно чл. 198 НПК. Същата се съдържа в експертиза на мобилен телефон, ползван от П.Б., съобщиха от пресцентъра на Върховна касационна прокуратурата.

Анализът на комуникацията установил размяна на съобщения между посочените лица със следното съдържание:

На 29.09.2019 г. в 16:15 ч. Plamen Bobokov изпраща на Prezident - Rumen Radev съобщение с текст:

"Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!... Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!".

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Горното се публикува и с оглед поредно изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия, заявиха от прокуратурата, вероятно имайки предвид, че в интервюто си пред bTV Бобоков заяви, че няма телефона на президента.

Анализът на информацията, съдържаща се в изготвената експертиза и приложенията към нея, продължава, се казва още в съобщение на държавното обвинение.

Оттам публикува още три скрийншота на комуникация, от които става ясно, че е имало и телефонен разговор със съпругата на президента Десислава Радева.

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Снимка: Върховна касационна прокуратура