Софийски градски съд осъди Столична община да плати обезщетение от 35 000 лева на ученик, който пострада тежко преди 6 години при срутването на паметник в кв. „Дружба“. Момчето е завело иск за вреди по Закона за задълженията и договорите, съобщи правният сайт „Лекс“.

Инцидентът се случи през юни 2013 г. Бетонната скулптура с каменни изображения на майка, баща и дете е била монтирана през далечната 1968 г. в района на 36-а детска градина „Пеперуда“. От години обаче паметникът се рушал, но общината не е вземала никакви мерки за ограждането и обезопасяването му. В деня на инцидента момчето играело в района и се покатерило върху скулптурата, за да бере джанки, при което последвало срутване, а отломките го затиснали и счупили на няколко места и двата му крака.

Едва след случилото се, мястото е било заградено, а в края на 2013 г. паметникът беше демонтиран. Пострадалият е предявил солидарен иск за 150 000 лева срещу общината, Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Съдът обаче е преценил, че министерството и института не са имали отговорност и задължения, свързани с паметника, тъй като той не е имал статут на културна ценност, а за него е установено единствено, че е бил от значение за историята на съвременното българско изобразително изкуство и е трябвало да бъдат съхранен и реставриран.

Столична община обаче е осъдена да плати обезщетението, тъй като паметникът е изграден на общински терен и строежът е бил възложен именно от нея, макар изпълнителят да е неизвестен, а по делото липсват данни и за собствеността на строежа.

„Собствеността обаче е без значение в конкретния спор, доколкото основанието на иска се свързва с противоправно бездействие“, се казва в решението на съда.

Според магистратите, кметът на София Йорданка Фандъкова е била длъжна да издаде и заповед за премахване на строежа, след като е било ясно, че е опасен, негоден и застрашен от самосрутване. Съдът е обсъдил и необходимостта от издаване на предписание, но е стигнал до извод, че то не е било своевременно предприето.

„Установява се, че този паметник се е рушал през годините. Тази информация, по вече изложените съображения, е следвало да бъде известна на Столична община, доколкото съоръжението е разположено върху общински терен. Не на последно място, издаването на предписание не може да се счете за достатъчно, тъй като наред със същото са необходими и незабавни действия по предотвратяване на достъп до опасното съоръжение“, пише съдът.

Според председателя на съдебния състав съдия Вълкова справедливото обезщетение за момчето би било 70 000 лева, тъй като експертите са установили, че то се е възстановило от травмите, макар повече от година да не е ходило на училище, а преживяното не е довело до стресово състояние. За да намали наполовина обезщетението обаче, съдът е преценил, че е налице и съпричиняване, тъй като момчето се е покатерило върху паметника и това е имало пряко отношение към последвалото срутване.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.