Словашки съд днес оправда супербогатия бизнесмен Мариан Кочнер по обвинение, че е поръчал убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница през февруари 2018 г.

Съдия Ружена Сабова от Специализирания наказателен съд, заседаващ в град Пезинок, обяви решението на съдебния състав, което оправдава и предполагаемата му съучастничка Алена Жужова. Третият обвиняем по делото Томаш Сабо бе признат за виновен и осъден на 25 години затвор, предаде Асошиейтед прес.

Присъдите подлежат на обжалване.

Според словашки медии съдът е наложил на Кочнер глоба от 5000 евро за незаконно притежение на оръжие.

Кочнер, който излежава произнесена в началото на годината присъда от 19 години затвор за фалшифициране на документи, присъства днес в съдебната зала при произнасяне на присъдата.

Оправдателната присъда е доказателство за огромен провал на разследващите органи и съдебната власт, коментират местни медии.

Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, и двамата на 27 години, бяха застреляни на 21 февруари 2018 г. в селцето Велка Мача, източно от столицата Братислава - екзекуция в мафиотски стил, след като журналистът написа няколко статии за корупцията по високите етажи на властта и за отношенията на Кочнер с политици.

Бизнесменът Мариан Кочнер в съда

Снимка: АР/БТА

Бизнесменът Кочнер беше обвинен, че е наредил Куциак да бъде убит, за да си отмъсти за статиите му, разкриващи в детайли различни негови престъпления в областта на бизнеса с недвижими имоти.

В последната си пледоария през юли Кочнер отхвърли обвиненията.

"Аз не съм светец, но не съм и убиец. Със сигурност не съм глупак, който не разбира до какво ще доведе убийството на журналист", каза той.

През юни Кочнер се обърна към бащата на журналиста с думите: "Съжалявам за случилото се с вашия син, но нямам нищо общо с него."

От петимата заподозрени, на които бяха повдигнати обвинения във връзка със случая, двама признаха вината си и вече са осъдени. Золтан Андрушко, посредник при убийството, получи 15 години затвор през декември 2019 г. след извънсъдебно споразумение с прокуратурата. Наемният убиец Мирослав Марчек, бивш военен, беше осъден през април на 23 години затвор за това, че е застрелял двойката.

Според прокуратурата Андрушко е посредничил за убийството, като е наел Марчек и неговия братовчед Сабо по искане на приятелката си Жужова, която пък се подчинявала на заповедите на Кочнер.

Двойното убийство предизвика в 5,4-милионната страна криза и най-големите протести след падането на комунизма.

Тогавашният премиер Робърт Фицо беше принуден да подаде оставка през март 2018 г. и постът му беше зает от неговия заместник в популистката партия "Смер - Социална демокрация" Петер Пелегрини.

Протестната вълна и социалното недоволство доведоха на власт миналата година защитничката на околната среда и антикорупционна активиста Зузана Чапутова, а след това проправиха тази година пътя към ново десноцентристко правителство начело с премиера Игор Матович от антикорупционната партия "Обикновени хора и независими личности".

"Смъртта на Куциак и на Кушнирова отвори очите на словашкия народ", каза за Франс прес Матович през февруари.

Бившият правосъден министър Даниел Липшик, който представлява на процеса семействата на убитата двойка, също споделя това мнение и твърди, че Словакия е била апатична преди двойното убийство.

"Убийството събуди Словакия", заяви той.