Специализираният наказателен съд в Словакия е отложил за 3 септември заседанието си, на което трябва да произнесе присъдите си по делото за убийството на разследващия журналист Ян Куциак и приятелката му Мартина Кушнирова, съобщи днес словашкото национално радио, цитирани от ТАСС и БТА.

Заседанието бе насрочено за 5 август, но съдът, който заседава в град Пезинок, е решил да си даде повече време за подготовка предвид сложността на делото.

Подсъдими са трима от петимата обвиняеми по делото, сред които поръчителят на убийството, сенчестият олигарх Мариан Кочнер. Прекият извършител вече призна вината си и през април получи присъда от 23 години затвор. Преди това на 15 години бе осъден съучастник в престъплението, дал изобличаващи показания срещу другите обвиняеми.

Куциак и Кушнирова бяха убити на 21 февруари 2018 г. във Велка Мача, Западна Словакия. Журналистът е разкрил корупционни схеми по високите етажи на властта в Словакия и контактите на двама висши чиновници с калабрийската мафия - "ндрангета". Убийството предизвика бурни обществени протести и политическа криза, довела до оставката на премиера Роберт Фицо с мотива да бъдат избегнати предсрочни избори.

Преди два месеца разследващ журналист, който отразява корупционни афери по високите етажи в Словакия, получи смъртни заплахи. Това заяви главният редактор на информационния сайт aktuality.sk, предаде Франс прес.

Това се случва над две години след убийството на разследващия журналист Ян Куциак, който беше застрелян в мафиотски стил, докато се готвеше да публикува в aktuality.sk разкрития за голяма корупционна афера.

Журналистът Петер Сабо е намерил куршум в пощенската си кутия.