Специализираният съд на Словакия осъди бившия войник Мирослав Марчек на 23 години затвор за убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова през февруари 2018 година, предаде Ройтерс.

37-годишният Марчек, който не присъстваше на четенето на присъдата, се призна за виновен през януари.

Снимка: AP/БТА

"Това е било хладнокръвно убийство. Жертвите не са имали възможността да се защитят. Признанието на обвиняемия беше смекчаващо вината обстоятелство", каза председателката на съда Ружена Сабова, след като прокуратурата настоя за 25 затвор за Марчек и обжалва присъдата.

Други двама от подсъдимите, на които са повдигнати обвинения за поръчителство на убийството, твърдят, че са невинни и отказват да признаят вината си. Единият от тях е бизнесменът Мариан Кочнер, за когото прокуратурата обяви, че е поръчител. Мултимилионерът бил обект на разследване от страна на Куциак и решил да му "затвори устата". Той обаче бил издаден от задържан като посредник между жена, платила сумата за мократа поръчка, самия екзекутор и шофьора му.

За поръчката са били платени 50 000 евро в брой и 20 000 под формата на опростени дългове. Това ще рече, че поръчителят е платил за убийствата поне 70 000 евро, заяви по време на делото прокурор.

Четвъртият обвиняем по делото отказва да говори.

Това е втората присъда по процеса, след като преди няколко месеца петият подсъдим сключи споразумение с прокуратурата и получи 15 г. затвор.  42-годишният Золтан Андрушко беше първият, който проговори за участието си в убийството.

Куциак и Кушнирова (и двамата на 27 години) бяха застреляни в жилището си край Братислава. 

Убийството на журналиста и годеницата му доминира дневния ред на Словакия близо 2 години, след като предизвика масови демонстрации срещу корупцията и доведе до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо, управлявал през 10 от последните 12 години страната с население 5,5 милиона души. За това помогна и фактът, че миналата година словашките власти прекратиха разследване срещу Кочнер за предполагаемо укриване на данъци.

Милионерът е известен със заплахите си срещу журналисти, отбелязват местните медии.