3 години затвор получи 76-годишния Петко Славов, който през ноември миналата година уби с камиона си 5-годишната Марая в русенския квартал "Долапите".

Пред съда шофьорът, обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, призна всички факти в обвинителния акт, поради което делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Така наложеното му наказание бе намалено с една трета - от четири години и шест месеца затвор на три години. 

Мъжът бе лишен и от правото да сяда зад волана в продължение на 5 години.

76-годишния Петко Славов бе обвинен в това, че на 12 ноември 2019 г. в русенския квартал "Долапите" при управление на товарен автомобил "ГАЗ 53" е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 5-годишната М. В. Той не спира и напуска мястото на произшествието, но два часа по-късно е открит от полицията. Наказанието за това престъпление, според Наказателния кодекс, е лишаване от свобода от три до петнадесет години.

Съдът оправда Петко Славов по обвинението, че е избягал от местопроизшествието. Възрастният мъж бе лишен и от правото да управлява превозно средство за срок от пет години.

Прокурорът по делото Борислав Велков заяви, че е удовлетворен от наказанието, тъй като е в съответствие с искането на обвинението.

"Относно частичното оправдаване на подсъдимия, че е избягал от произшествието, най-вероятно ще протестираме, но трябва първо да се запозная с мотивите на съда", каза Велков.

Адвокатът на Петко Славов заяви, че ще прецени дали ще обжалва наказанието след консултация с подсъдимия. Той припомни, че е поискал условна присъда.

Вчера обвиняемият, който е с основно образование и има собствена фирма, обясни пред съда, че се грижи за психичноболната си жена. Самият той страда от няколко заболявания. Петко помоли съда да му даде по-лека присъда, като се призна за виновен.

Зам.-окръжният прокурор Борислав Велков пък изтъкна, че Петко е имал възможност да спре и да предотврати произшествието. Става ясно, че той е видял малката Марая и баба й на улицата. Възрастната жена е казала на детето да изчака, за да видят накъде ще продължи камионът, но кучето, което Марая е държала на каишка, я е дръпнало.  Детето излязло на пътното платно, но камионът не е намалил или спрял. Марая е попаднала под предната лява гума, която я е прегазила в долната част на тялото. Въпреки виковете на бабата към шофьора да спре, той е продължил и задната гума е премазала главата на момиченцето. То е издъхнало от черепно-мозъчната травма.

Петко е видял жената, която е викала и е била на платното над детето, но е продължил, без да спре. По-късно е бил издирен от полицията и задържан. Престъплението е извършено по непредпазливост, но според обвинението заедно с предишните провинения на обвиняемия - две присъди за причиняване на смърт при ПТП и средна телесна повреда на дете при ПТП, както и 7 нарушения в последните години, присъдата трябва да е ефективна.

Частният обвинител Емил Тодоров, който представлява семейството на Марая, поиска за ефективна присъда, която да е по-висока от поисканата от прокуратурата. Още повече, че Петко Славов е професионален шофьор с всички категории. Той пледира присъдата да бъде около средния срок, предвиден в закона. За това престъпление наказанието е от 3 до 15 години, като заради съкратеното следствие трябва да бъде намалено с една трета.

Защитникът на Петко Славов - Ангел Стефанов, заяви, че не е съгласен с обвиненията, най-вече в частта им, че обвиняемият е избягал от местопроизшествието. Когато е бил потърсен по телефона от полицията, той е казал къде се намира и не е предприемал никакви действия да се укрие или да прикрие следите по камиона си.

Стефанов коментира, че инцидентът е настъпил по комплексни причини - както поради поведението на 76-годишния Петко, така и поради неглижиране на контрола от страна на бабата спрямо детето. Ако тя не го е оставила на улицата, без да го държи за ръка, когато е видяла камиона, е можело да не се стигне до фаталната развръзка. Защитникът поиска около или малко над минималния размер на наказанието, с възможност за условна присъда.

Всички участници в процеса признаха като смекчаващо вината обстоятелство възрастта на 76-годишния обвиняем, което да се вземе предвид при произнасяне на присъдата, и поискаха да му се отнеме правото да шофира за по-дълъг период от време.

Частният обвинител на почерненото семейство поиска наказание около средното, а защитата на обвиняемия пледира за условна присъда. Според защитника на Петко Славов вина има и бабата на детето, която не е упражнила контрол и го е пуснала сама на пътя, въпреки че е видяла камиона.

Решението на съда може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.